MHPli vekil Behzat Çyi bakana şikayet etti

07.03.2012
91
MHPli vekil Behzat Çyi bakana şikayet etti

TBMM’de Kadını şiddetten koruyan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken en ilginç tepki MHP’li Bülen belen’den geldi. Belen Behzat Ç.yi Bakan Fatma Şahin’e şikayet etti. şikayet etti

237 Kadın örgütü adına Şiddete Son Platformu, tasarıda yapılması düşünülen değişikliklerden rahatsız. Bu rahatsızlıklarını TBMMdeki tüm partilerin milletvekillerine mektupla ilettiler.

Tasarı görüşmelerinde söz alan MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Behzat Ç.yi Bakana şikayet etti: Kamu görevlisi polis bir savcı ile nikahsız yaşıyor ve ona şiddet gösteriyor Maçoluk yapıyor dedi.

Belen, Behzat Ç. adlı dizinin Türk ailesinin temeline dinamit koyduğunu söyleyerek Bakan Şahine bununla ilgili herhangi bir önlem alınıp alınmadığını sordu.

Mektupta, şu ifadeler yer aldı:

Şiddete Son Kadın Platformu’nu oluşturan 237 kadın örgütü ve Platformun taleplerini destekleyen tüm diğer kadın platformları ve kadınlar olarak bir kez daha belirtmeliyiz ki, aylardır tartışılan şiddet yasa taslağının, Bakanlıkta, Başbakanlıkta ya da TBMM’de bir odadan diğerine giderken bile uğradığı aleyhte değişikliklerden son derece rahatsızız.

Bakan Fatma Şahin’in TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK) verdiği sözlere ve gösterdiği gayrete rağmen, aynı gün ve devamında TBMM Adalet Komisyonu’nda yapılan toplantılarda taslakta yine yasanın özüne zarar verecek değişiklikler yapılmış bulunuyor.

TBMM GENEL KURULUNDAN NOTLAR

TBMM Genel Kurulunda Kadına Şiddetin Önlenmesine dair tasarının görüşülmesine başlandı. Tasarı üzerinde ilk konuşan MHPli Ruhsar Demirel oldu. Ak Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de oturuma katıldı.

“BEHZAT Ç. TÜRK AİLESİNİN TEMELİNE DİNAMİT KOYUYOR”

Tasarının görüşmeleri sırasında MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Bakan Şahin’e Behzat Ç. dizisinden duyduğu rahatsızlığı iletti.

Belen, “Behzat Ç. adlı dizide Türk ailesinin temeline dinamit konuluyor. Savcı bir kadın, bu polisle nikahsız yaşıyor. Bu adam savcıya kadını aşağılayıcı sert sözler söylüyor. Maço erkek tavırları gösteren başka dizilerde var. Sizin bunların önlenmesine yönelik bir girişiminiz oldu mu?” diye sordu.

Bakan Şahin de “Sizinle aynı hassasiyeti paylaşıyorum. Ben de iki çocuk annesi bir kadın olarak kadını ikincileştiren ve kadına şiddeti artıran dizilerden rahatsız oluyorum. Bunları ya seyretmeyeceğiz ya da şikayet mekanizmasını işleteceğiz. RTÜK’e bunu ilettiğinizde şikayet oranının yüzde 2,5 olduğunu belirtiyorlar. Sivil inisiyatifin de toplumsal duyarlılığı artırıcı girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi.

Temel yasa olarak görüşülen tasarının birinci bölümüyle ilgili görüşmeler tamamlandı.

MHPLİ DEMİRERDEN TEPKİ

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirer, yasa görüşmeleri sırasında Bakan Şahin’i kendi memleketi ve seçim bölgesi olan Gaziantep’te arka arkaya ortaya çıkan 12-13 yaşlarındaki genç kız çocukları için ‘kimlik yaşları 17’ sözlerine atıfta bulunarak tepki gösterdi.

MHPLİ DEMİRERİN BAKAN ŞAHİNE TEPKİSİ

AKP Kırıkkale milletvekili Ramazan Can, yasayla ilgili konuşmasına bir hadisle başladı.Can, kadına pozitif ayrımcılığın boşanmayı kolaylaştıracak, aileyi dağıtacak uygulamalara dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi. Can, erkeğin otoritesini kıralım derken feminizme de davetiye çıkarmamalıyız. dedi.

AK PARTİLİ VEKİLDEN ÖNERİLER

Şu andaki haliyle yasanın adının kadın değil aileyi koruma üzere düzenlenmiş olmasına; şiddete uğrayan kadınların tek adımda yardım ve korunma alabileceği 7 gün 24 saat ve tek adım ilkesiyle çalışacak merkezlerinin teşkilat, görev ve kadrolarının kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzenlenmemiş olmasına; yasada sığınaklar ve cinsel şiddet kriz merkezlerinin yer almamasına; kadın örgütlerinin şiddet ve cinayet davalarına müdahilliğinin kabul edilmemiş olmasına itiraz ediyoruz. Bunlarla birlikte diğer tüm taleplerimiz saklı kalmak üzere; bu yasa üzerinde kadın örgütleri ile mutabık kalınmış konularda artık değişiklik yapılmamasını ve TBMM Genel Kurulu’nda, başta aşağıdaki konular ve diğer taleplerimiz olmak üzere, sadece yasayı amacına uygun hale getirecek değişikliklerin yapılmasını talep ediyoruz.

Günde en az 5 kadının yaşama, çalışma, evlenme, boşanma, giyinme ve benzeri hakları için öldürüldüğü dünyanın tek ülkesi olan Türkiye’de, buna dair rahatsızlığı olan tüm kadınları ve erkekleri bu konudaki taleplerimize destek vermeye çağırıyoruz.

BAKAN ŞAHİN TASARIYI ANLATTI

Bakan Fatma Şahin, kadına karşı her türlü ayrımcılığı reddettiklerini, kadına şiddeti insan hakkı ihlali saydıklarını belirterek, yeni dönemde yeni yasayla radikal tedbirler öngördüklerini anlattı.

Şiddetle mücadeleye bugün başlamadıklarını belirten Şahin, Kol kırılır yen içinde kalır anlayışıyla hep 3 maymunu oynadık. Görmedik, duymadık, işitmedik anlayışının toplumsal kalkınma hamlesiyle giderilmesi gerektiğine inandık dedi.

Ancak bu süreçte Ayşe Paşalı gibi kadınları koruyamadıklarını itiraf eden Şahin, yasaya neden gerek duyduklarını anlattı.

Yasayla sadece kadının değil mağdur erkek ise onun da korunacağını vurgulayan Şahin, derhal korumada mülki amirlere yetki verildiğini belirtti.

Kadını korumada işyerin, değiştirme hakkı getirdiklerini, kadın isterse erkeğe de psikolojik destek verileceğini ve bunun ücretinin bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi.

Erkeğin elinde silah bulunuyorsa elinden alınacak şekilde düzenleme getirildiğini belirten Şahin, Bu kişi işi gereği silah taşıyan kolluk gücü mensubu olsa bile onun da silahını elinden alacağız dedi.

Şahin ayrıca hakimin 6 aylık tedbirlere uymayan kişiye ilave tedbir olarak 3 ila 10 günlük zorlama hapis cezası getirildiğini anlattı. Nafaka sisteminin kolaylaştırılacağını, çalışan kadınlara kreş desteğinin verileceğini kaydeden Şahin, bunların uygulanmasının çok kolay olmayacağını ancak bunun için topyekun seferberlik gerektiğine dikkat çekti, Bakanlık olarak yeni yasayı her türlü platformda tanıtmak için büyük bir kampanya düzenleyeceklerini vurguladı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.