Irak Vahşeti için Sorguda

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, Irak’ın işgali kararı konusunda ilk kez kamuoyu önünde ifade verdi.

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, Irak’ın işgali kararı konusunda ilk kez kamuoyu önünde ifade verdi. 6 saat boyunca Irak Soruşturma Komisyonu karşısında ter döken Blair, işgal kararını savundu, “O zamanki bilgiler ve koşullar ışığında askeri müdahale gerekliydi” dedi.

Böylece Blair, soruşturma çerçevesinde dinlenen en üst düzey yetkili oldu.

Tony Blair, ülkesinin ABD’nin Irak’ı işgaline katılmak için verdiği kararı savunmak için bu sabah Irak Soruşturma Komisyonuna gitti. Soruşturmanın yapılacağı toplantı merkezine iki saat erken ulaşan Blair, göstericilerden kaçmak için binaya arka kapıdan girdi.

Blair’e iki bölümde, altı saat boyunca İngiltere’nin Irak politikası ve Irak savaşına gidilmesi kararına ilişkin sorular yöneltildi. Savaşın meşruiyeti, savaş sonrası planlama eksikliği ve istihbarat hataları sorgulandı.

Blair oturum başladığında gergin tavırlarıyla dikkati çekti, oturum ilerledikçe rahatladı ve ateşli ifadelerle işgali savunmaya başladı.

Hatta zaman zaman komisyon üyeleri, İngiliz siyasetçiyi yavaşlaması için uyarmak zorunda kaldı.

İşgale giden süreçte George W. Bush yönetimiyle savaşın gerekçesi konusunda fikir ayrılığı yaşandığını itiraf eden Blair, “Ama kitle imha silahı edinme niyetinde olan bir rejim karşısında harekete geçmek zorundaydık” dedi.

Eski Başbakan, 11 Eylül saldırılarının Saddam Hüseyin’e ilişkin tehdit algısını değiştirdiğini söyleyerek, “11Eylül’den sonra risk alamazdık” diyerek tartışmalı “önleyici savaş” kavramının da arkasında durdu.

Blair, “Benzer tehditler bugün de var” diyerek sözü sık sık İran’a getirdi.

Blair ifade verirken bina önünde de savaş karşıtı protesto gösterileri yapıldı. Irak’ta hayatını kaybeden 179 İngiliz askerin yakınları da göstericiler arasında yer aldı.

Protestocular, “Blair ülkeyi yanlış yönlendirdi ve bizi meşru olmayan bir savaşa sürükledi. Bu yüzden o bir savaş suçlusu” açıklamasını yaptı.

Soruşturma halka açık

Soruşturma halka açık olarak kasım ayından bu yana sürdürülüyor. Blair’i soruşturmada izlemek isteyen vatandaşlar da kura ile belirlendi.

Bu yıl sürmesi öngörülen Irak soruşturmasının sonunda cezai işlem uygulanmayacak, ancak soruşturmayı yürüten heyet bir rapor hazırlayacak.

Bu raporun, yaz aylarından önce yapılacak genel seçimlerden önce açıklanması öngörülmüyor.

Irak Komisyonu ilerleyen haftalarda Blair’ın ifadesine yeniden başvurabilecek…

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir