1 Mayıs Bayram Gibi Kutlansın

Büyük tartışmaların ardından 33 yıl sonra ilk defa geçen sene 1 Mayıs törenlerine açılan Taksim, bu yıl da kutlamaların ana merkezi olacak.

Tören komitesinde yer alan sendikalar, dernekler ve siyasî partiler, provokasyonlara karşı işçileri uyararak, “Alana, tahrik için gelen kişilere dikkat edelim, provokasyonlara gelmeyelim, 1 Mayıs bayram olsun.” çağrısında bulundu. 1 Mayıs etkinliklerine bu yıl Türk-İş, DİSK, KESK, CHP ve BDP gibi çeşitli sol sendika ve partilerin yanı sıra Has Parti, Mazlum-Der, Hak-İş ve Memur-Sen gibi muhafazakâr kesimin temsilcileri de katılacak. 1 Mayıs kutlamalarında güvenliği sağlamak için 38 bin 500 polis görevlendirildi. Bu yıl ilk kez Çevik Kuvvet, üzerinde yüksek çözünürlüklü görüntü kaydeden kameralar bulunan kask kullanacak. 50 metreye kadar görüntü alabilen hassas kameralar sayesinde olaylar emniyetteki merkezden anında takip edilebilecek.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, emeğin şölenine gölge düşürmek isteyen hiç kimseye prim verilmeyeceğini söyledi. Kumlu, “İnanıyorum ki 1 Mayıs 2011, Taksim ve tüm Türkiye’de, el ele, kol kola, türkülerle, şarkılarla barış içinde kutlanacaktır.” temennisinde bulundu. HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Erdoğan ise herkesin dikkatli olmasını isterken, “Öncelikle bizim gibi partilerin oraya katılması bence bu endişeyi biraz giderir. Sadece bizim değil hükümetin de süreci desteklemesi lazım. Çünkü 1 Mayıs artık Türkiye’deki herkesin dikkate aldığı ve bayram olarak kabul ettiği bir gün.” değerlendirmesini yaptı.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de geçen yıl Taksim’de gerçekleştirilen 1 Mayıs törenlerinin güzel görüntülere sahne olduğunu hatırlatarak, “Bu sene de aynı heyecanla bir bayram havasında kutlanacağına inanıyorum.” diye konuştu. DSİP Başkanı Doğan Tarkan ise, “1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak bir özgürlüktür. Bunu korumak lazım.” açıklamasını yaptı. BDP’li Mustafa Avcı da, “Geçen yıl 1 Mayıs, demokratik bir atmosferden geçti. Kim oraya provokasyon için geliyorsa gelmesin.” dedi. ‘Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Karşı Dur De’ aktivistlerinden Cengiz Algan, “Bütün kitlelerin bir arada yürüyeceği anlayış oluşturulursa sorun çıkacağını sanmıyorum.” şeklinde konuştu.

Taksim Meydanı’na örgütler farklı yollardan gelecek. Türk-İş, Hak-İş ve Memur-Sen üyeleri ile çeşitli siyasî parti temsilcileri meydana Dolmabahçe tarafından çıkacak. Şişhane tarafından KESK, Şişli tarafından ise DİSK üyeleri Taksim Meydanı’na giriş yapacak. 1 Mayıs kutlamaları için 38 bin 500 polis görevlendirildi. İstenmeyen olayların yaşanmaması için çok sayıda polis kamerası miting meydanından görüntü alırken, Çevik Kuvvet ekiplerinin kasklarına da yüksek çözünürlüklü kameralar yerleştirildi. Ankara’daki 1 Mayıs törenleri ise Sıhhiye’de gerçekleştirilecek.

OTOBÜS DURAKLARININ CAMLARI SÖKÜLDÜ

Öte yandan Taksim Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs kutlamaları için hazırlıklar tamamlandı. Dün öğle saatlerinde meydan trafiğe kapatırılırken, The Marmara Otel’in önüne kürsü için platform kuruldu. Direklerdeki Türk bayrakları da indirildi. Canlı yayın araçları için Taksim Gezi Parkı tahsis edildi. Ayrıca meydana çıkan Cumhuriyet Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Mete Caddesi, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi ve İstiklal Caddesi bariyerlerle kapatıldı. Belediye ekipleri ise miting alanı içindeki otobüs duraklarının camlarını söktü.

Biriken çöpleri sendika toplayacak

Önceki yıllarda 1 Mayıs kutlamalarının ardından meydanda biriken pet şişe ve çöp yığınları için bu yıl önlem alınacak. DİSK, çöpler ve atıkların belli noktalarda toplanıp görevlilerce geri dönüşüm noktalarına götürüleceğini açıkladı. Böylece temizlik işçilerinin, eylem sonrası fazla mesai yapmasına gerek kalmayacak. Taksim’deki miting programını, sanatçılar Mustafa Alabora ile Derya Alabora sunacak. Mitingde Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Agire Jiyan sahne alacak. Taksim Meydanı’na yapılacak yürüyüş boyunca Onur Akın’ın 1 Mayıs için yaptığı şarkılar ses aracından çalınacak.

Bu arada, 1 Mayıs 1977’deki kutlamalarda Atatürk Kültür Merkezi’ne asılan ve o kutlamanın önemli simgelerinden olan büyük pankartın aynısı bir kez daha merkeze asılacak. Bir film için hazırlanan ve üzerinde kolundan zincirlenmiş bir işçinin resmedildiği pankart, mitingde kullanılmak üzere DİSK’e verildi. Filistinli gençler de Taksim’deki kutlamalarda çalışanlarla yan yana olacak.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir