BIOS Ekranından Korkmayın

Bilgisayarınızın en temel ayarlarını yapabileceğiniz BIOS menüsünden korkmanıza gerek yok. BIOS ekranında yapabileceklerinizi sizler için bir araya getirdik.

Bilgisayarınızın en temel özelliklerini ve ayarlarını yapabilmenizi sağlayan BIOS (Basic Input Output System) ekranı çoğu kullanıcıya çok karmaşık gelebilir.

Asıl işletim sisteminiz açılmadan önce, anakartın kendi küçük işletim sistemi olarak da tanımlayabileceğimiz BIOS gerçekten de karmaşık görünse de aslında, birkaç detay haricinde gayet basit bir yapıya sahip.

Bilgisayarınızın düğmesine basıp açtığınızda, karşınıza çıkan ilk ekranda, genelde ya F2 ya da DEL tuşuyla BIOS ekranına ulaşabiliyorsunuz. Bu tuşun hangisi olduğunu açılan ilk ekrandaki “Press ……. To enter setup” yazısından görebilirsiniz.

Tek Standart Yok

BIOS menülerinde tek bir standart yok ne yazık ki. Her anakart üreticisi kendi BIOS ekranını tasarlayabildiği gibi, aynı markanın farklı modelleri arasında da değişiklikler olabiliyor.

Menüler arasında farklılıklar olsa da temel özellikler açısından BIOS’lar arasında çok büyük farklılıklar yok. BIOS ekranın temel özelliklerini görmeye ilk olarak ana ekrandan başlayalım.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir