Lezzetli olmak ya da olmamak!

Bu durum sadece alışkanlıklarla açıklanamaz. Alışkanlıklar nasıl başlar sorusu daha önemlidir.

Lezzetli olma kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durum.

Peki, bir yiyecek veya içeceği lezzetli bulmamızı etkileyen kişisel faktörler ne? Neden aynı içeceği içen iki kişiden biri bunu çok lezzetli bulurken diğerinin midesi bulanır?

Yapılan araştırmalara göre kişilerde gıdaların lezzetine göre seçim çok erken yaşlarda hatta anne rahminde başlamaktadır.

Çocukların gıda seçiminin oluşumunu etkileyen faktörler doğumsal, ailesel veya çevresel faktörlerdir. Örneğin genetik yatkınlık tat seçiminde önemlidir.

Bebeğin anne rahminde geçirdiği dönem boyunca annenin beslenme şekli de bebeğin tat seçiminde rol oynar. Hamileliği boyunca tatlı gıdaları sıkça tüketen annelerin çocukları da şekerli gıdalara karşı bir yatkınlık göstermektedir. Buna paradoks olarak yetersiz gıda tüketen gebelerin bebeklerinde ise doğduktan sonra kıtlıktan çıkmış gibi yüksek enerjili besin maddelerine karşı bir yatkınlık görülmektedir. Bu da kilo alımına yol açar.

Dolayısıyla kişilerin tat seçimi anne karnında iken şekillenmeye başlar. Bununla birlikte çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklarla da şekillenen lezzet algısı ömür boyu beslenme davranışını etkileyen temel unsurdur.

Lezzet her şeyden önemlidir, bunu herkes bilir. İştahı kabaran gıda endüstrisinin yüksek şekerli ve tat geliştirici fruktoz şurubu içeren ürünler geliştirmesi; yüksek kalori alımına, sağlıksız tat alışkanlıklarının edinilmesine ve obez olma oranının artmasına neden olur. Bu nedenle doğumdan itibaren çocukları lezzetli ama zararlı yiyecek ve içeceklere alıştırmamak gerekir.

Çocukluk döneminde gazlı içeceklerin, yüksek kalorili gıdaların, şeker katkılı ve gazlı içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması sağlıklı bir nesil için mutlaka gereklidir.

Çocuklara besin değeri yüksek, kalorisi düşük faydalı içecekler verilmelidir.

Bu nedenle geliştirilen ilk çocuk içeceği ülkemizde de satışa sunuldu; Nutrigen Drink it’i görmek için en sık uğradığınız marketin içecek reyonlarına bir göz atın.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir