CHPli Kulkuloğluna Kınama Cezası

TBMM Genel Kurul kürsüsünden ”Kıvırtan Başbakan İstemiyorum” yazılı döviz açan CHP’li Şevki Kulkuloğlu’na ”kınama” cezası verildi.

TBMM Genel Kurul kürsüsünden ”Kıvırtan Başbakan İstemiyorum” yazılı döviz açan CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’na ”kınama” cezası verildi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında verilen aranın ardından yeniden birleşimi açtı.

Kürsüden, Kulkuloğlu’nun bir önceki oturumda açtığı pankartta ne yazdığını ilk anda görmenin mümkün olmadığını belirten Şahin, ”Özellikle son pankart, asla Meclis adabına, hiçbir milletvekili arkadaşımıza yakışmayacak ifadeler taşıyordu. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na ‘kıvırtan Başbakan istemiyoruz’ pankartı, Meclisin mehabetine çok ciddi gölge düşürmüştür” dedi.

Şahin, Meclis Başkanı olarak, İçtüzük hükümlerini uygulamak zorunda olduğunu dile getirerek, İçtüzüğe göre ”Kaba ve yaralayıcı söz sarf etmek, hakaret yapmanın” kınama cezasını gerektirdiğini söyledi.

Genel Kurulun kararını alabilmek için savunma yapmak üzere Kulkuloğlu’nu kürsüye çağıran Şahin’e, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ”AK Parti’li Çerçi, daha önce yerinden özür diledi. Niye farklı muamele yapıyorsunuz?” diye karşılık verdi.

Şahin, Kulkuloğlu’nun, pankartı kürsüden gösterdiğini anımsatarak, ”Burası hür kürsü. Niye kürsüden korkuyorsunuz? Niye çekiniyorsunuz?” diye sordu.

-”SÖZLÜĞE BAKTIM”-

Daha sonra yerinden söz alan Kulkuloğlu, Şahin’den tarafsız olmasını istedi. ”AKP milletvekilleri adına bana soru sormayın, Meclis adına soruyorsanız, başımla beraber” diyen Kulkuloğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile şahsi hiçbir husumeti olmadığını, olamayacağını vurguladı.

Erdoğan’ın, siyaseten yapmayı taahhüt edip, yapmadıklarını dile getirdiğini kaydeden Kulkuloğlu, konuşmayı hazırlarken Türk Dil Kurumu sözlüğüne de baktığını anlattı. Kulkuloğlu, bu kelimenin (kıvırtma); ”Verdiği sözü yerine getirmemek için geçerli, geçersiz bir çok nedenler öne sürmek, yapmak istememek, yan çizmek” anlamını taşıdığını belirterek, ”Ben haddimi aşan, Sayın Başbakan’a hakaret eden bir söz söylemek için bunu sarf etmedim. Gerekçelerini sıraladığım, Sayın Başbakan’ın söz verip de yapmadığı siyasi eylemleriyle ilgili bunu söyledim. Haddini aşan, kötü söz sahibine, yani bana aittir” diye konuştu.

Şahin, daha sonra ”kaba ve yaralayıcı sözler sarf etmek, hakaretler yapmaktan” dolayı kınama cezası verilmesini, Genel Kurulun oyuna sundu.

Genel Kurulun kabul etmesinden sonra Kulkuloğlu’nun kınama cezası aldığını belirten Şahin, bunun tekrarı halinde TBMM’den 3 gün uzaklaştırma cezası alacağı uyarısında bulundu.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir