Samsung Exynos 5 Dual işlemcisi önemli yeniliklerle geliyor

Samsungun 4 çekirdekli Exynos Quad işlemcisinin ardından yeni nesil cihazlarında yer vereceği tahmin edilen Exynos 5 işlemcisiyle ilgili detaylı bilgiler ortaya çıktı.

Exynos 5250 olarak sürece başlayan ancak Exynos 5 Dual olarak adlandırılan yongada sistemin AndroidAuthority tarafından elde edilen resmi sunuş bilgisi, model hakkında önemli detayları da gün yüzüne çıkardı.

Dünyanın ilk Cortex A-15 tabanlı işlemcisi olması muhtemel Exynos 5 Dual modelinin Samsungun 11.8 inçlik P10 kod adlı tabletinde yer alması bekleniyor. Ardından pek çok cihazda bu işlemciyi görebileceğiz. İşlemci WQXGA (2560×1600) çözünürlüklere kadar destek verebiliyor.

Çift çekirdekli olan işlemcinin saat hızı 1.7GHze kadar çıkabiliyor. Wi-Fi Display desteği, GPU hesaplamaları yapabilen Mali-T604 grafik birimi, OpenGL ES 3.0 ve OpenCL 1.1 tam profil desteği, 12.8GB/s hafıza bant genişliği ile 2 port 800 Mhz LPDDR3 RAM desteği, 60 kare saniye hızına kadar 1080p video desteği, VP8 kodek çözücü, USB 3.0 desteği belgede vurgulanan özellikler.

Exynos 5 Dual işlemcisi 32nm High-K Metal Gate fabrikasyon sürecine sahip olacak ve Samsung 28nm sürecini beklemediği için eleştiriliyor.

Samsungun en büyük rakibi Krait tabanlı 2/4 çekirdekli Snapdragon S4 yongada sistemleriyle boy gösteren Qualcomm olacak. Exynos 5 Dualin tek izlekli işlemlerde Snapdragon S4 Pro serisine baskın gelmesi beklenirken, Snapdragon S4 Pro serisi de çok izlekli işlemlerde avantaja sahip olacak.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir