Kıbrısta Yeni Müzakere Yöntemi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Munun Kıbrıs Temsilcisi Alexander Downer, yeni bir müzakere yöntemi önerdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Munun Kıbrıs Temsilcisi Alexander Downer, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngilterede temaslarda bulunduktan sonra yeni müzakere önerisini açıkladı.

Rum Politis gazetesinde yer alan iddiaya göre, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Rumların Şubatta seçilecek yeni lideriyle görüşecek.

Çapraz görüşme trafiğinin ardından 3 garantör ülkenin katılacağı çoklu Kıbrıs konferansı düzenlenecek.

İkili görüşmelerin Ankara, Atina ve Londrada, çoklu konferansın ise Avrupa Birliğinin başkenti Brükselde yapılması öngörülüyor.

2013ün Mart ayında başlanacak yeni müzakere sürecinin, 2015teki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar tamamlanması hedefleniyor.

Rum gazetesinin iddiasına Ankara temkinli yaklaştı.

Dışişleri Bakanlığı, geçmişte de bu tür fikirlerin gündeme geldiği, ancak Rum tarafı ve Yunanistanın olumlu yaklaşmadığını hatırlattı.

Bakanlık açıklamasında, formatta denge korunduğu müddetçe Türk tarafının anlayışı bu tür temaslar ya da garantör ülkelerin de katılımıyla görüşme yapılmasının mümkün olabileceği yönündedir. Tabiatıyla bu hususta önce Ada’daki iki tarafın format hususunda mutabık kalmaları gerekecektir denildi.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir