Devlet, vatandaşa insan hakları başvurusunu öğretecek

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı; Anayasa Mahkemesi, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumuna insan hakları alanında yapılak başvuruların usullerine yönelik eğitim verecek.

AB Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi hazırlandı. Avrupa fonlarıyla desteklenen proje kapsamında, insan hakları alanında yeni yürürlüğe giren Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumlarına yapılacak başvurular ile Anayasa Mahkemesine yönelik bireysel başvuru mekanizmalarının etkin kullanımının sağlanması amaçlandı.

Bu kapsamda eğitimler verilecek ve ilgili kamu kurumları, il-ilçe insan hakları kurulları başkanları, hukuk fakülteleri, barolar, insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik eğitim programı düzenlenecek ve başvuru usullerine yönelik bilgilendirici kitapçıklar hazırlanacak. Programlara katılanlar ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım süreci ve siyasi kriterler konularında da bilgilendirilecek.

1 Ekim 2013’de Ankara’da başlayacak eğitimler, daha sonra Türkiye’nin farklı bölgelerinde 5 il düzeyinde tekrarlanacak. Proje, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın ev sahipliğinde, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı Dr. Hikmet Tülen katılımlarıyla 1 Ekim 2013de Rixos Otel’de düzenlecek törenle basına ve kamuoyuna duyurulacak.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir