Çankaya Köşkü’nde küresel boyutta kritik ziyaret

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Çankaya Köşkünde konuğu olacak

Aydın Hasan – Milliyet.com.tr

Küresel dengeler içinde hızla bir dünya devi olma yönünde ilerlediği belirtilen Hindistandan, 15 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde Türkiyeye yapılan bu ziyaret önemli. Bu ziyaretin kodları ise Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin değerlendirmeleri ile ABDnin Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün raporunda gizli. Bu değerlendirmelere göre; önümüzdeki 10-20 yıl içinde önemli bir küresel güç haline gelmesi düşünülen Hindistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, küresel ölçekte dünyadaki güç dengelerinin batıdan başka coğrafyalara kayması anlamını taşıyor.

Cumhurbaşkanlığından, Hindistan Cumhurbaşkanının ziyaretiyle ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Hindistan Cumhurbaşkanı, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle, 5-7 Ekim 2013 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 7-12 Şubat 2010 tarihleri arasında Hindistana yaptıkları ziyareti iade maksadıyla ülkemize gelecek olan konuk Cumhurbaşkanı, temas ve incelemelerine 5 Ekim Cumartesi İstanbul’dan başlayacak ve kendisine İstanbul Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verilecektir. 7 Ekim günü Ankara’da gerçekleştirilecek resmi görüşmelerde Türkiye-Hindistan ilişkilerinin bütün veçheleri ele alınacak, iki ülkeyi ilgilendiren güncel bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır.
Bu vesileyle çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bazı anlaşmalar imzalanacaktır. Hindistan’dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde 15 yıl aradan sonra gerçekleştirilecek bu ziyaretin, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda daha da pekiştirilmesine vesile olacağı değerlendirilmektedir.”

Bugün Köşkte karşılanacak
Türkiye programına İstanbuldan başlayan Pranab Mukherjee, bugün Çankaya Köşkünde Gül tarafından resmi törenle saat 10.45te karışlanacak. İki cumhurbaşkanı, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlemeyecek. Gül, akşam konuğu onuruna Çankaya Köşkünde bir akşam yemeği verecek.
ABDnin istihbarat raporundaki öngörü
ABDnin, CIA dahil bütün istihbarat birimlerinin çatı örgütü niteliğindeki Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi’nin “Küresel Eğilimler 2030: Alternatif Dünyalar” raporunun özetinde, yer alan bazı hususlar şöyle:

Çin ABDyi geçecek
“Tek başına Çin, 2030’dan birkaç yıl önce ABD’yi geçerek, muhtemelen en
büyük ekonomiye sahip olacaktır. Avrupa, Japonya ve Rusya’nın ekonomileri ise yavaş, göreceli düşüşlerini sürdürecektir. Bunun kadar önemli bir başka husus da, Kolombiya, Mısır, Endonezya, İran, Güney Amerika, Meksika, Türkiye ve bugün orta sınıfta bulunan diğer Batılı olmayan ülkelerin 2030’a kadar
yükselişte olacaklarıdır.

Güç batıdan doğuya geçiyor
Çin ve Hindistan’ın aşırı büyümelerinden ötürü, bu ülkelerin çoğu, bireysel
olarak, ikinci derecede oyuncu olmaya devam edeceklerse de, bütün olarak, küresel güç anlamında Avrupa, Japonya ve Rusya’yı geçeceklerdir. Ayrıca, hızlı büyüyen bu orta düzeyli ülkelerin Çin ve Hindistan’la birleşimi, gücün Batı’dan Batılı olmayan dünyaya geçişini daha belirgin hale getirecektir.
Çin’in, en büyük ekonomik güç olarak, Hindistan’ın önünde olmaya devam etmesi, ancak aralarındaki farkın 2030 yılına kadar azalması beklenmektedir. Çin’in ekonomik büyüme oranının yavaşlamasına karşın, Hindistan’ınkinin yükselmesi muhtemeldir. 2030’da Hindistan, Çin’in bugünkü durumuna benzer şekilde, yükselen ekonomik güç merkezi olarak görülecektir. Çin’in
günümüzde yüzde 8 ila 10 arasında seyreden ekonomik büyüme oranı, 2030’da muhtemelen uzak bir hatıra olacaktır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir