Nesli tükenme tehlikesi altında olan koyunlara kameralı takip

Dünyada sadece Türkiye’de yaşayan ve soyu tükenme tehlikesi altında olduğu için Konya il sınırları içerisindeki Bozdağ’da koruma altında tutulan 480 Anadolu yaban koyunu, doğal ortamlarında 24 saat kamera sistemiyle izlenmeye başlandı.

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)

Tel örgüyle çevrili 3 bin 200 metrekarelik Yaban Koyunu Üretim İstasyonu’nun farklı noktalarına yerleştirilen 17 adet kamerayla kaydedilen görüntüler önümüzdeki günlerde internet ortamında canlı olarak izlenebilecek.

Bozdağ’da koruma altında tutulan Anadolu yaban koyunları doğal ortamlarında biyolojik ve ekolojik özelliklerini izlemek, turizme kazandırmak, güvenlik ve bölgede Kaçak avlanmanın önüne geçmek amacıyla ’Bozdağ Yaban Koyunu Üretme Yeri İzleme ve Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi’ hazırlandı. Hazırlanan projenin faaliyete geçmesi için 2013 yılında İl Özel İdaresi tarafından 497 bin 884 lira ödenek çıkarıldı.

17 KAMERA YERLEŞTİRİLDİ
İhaleyi alan özel firma tel örgüyle çevrili 3 bin 200 metrekarelik Yaban Koyunu Üretim İstasyonu’na uzaktan kablosuz olarak görüntü veren 2 role direği ile farklı noktalardaki 9 kamera direği üzerine 9 hareketli ve 8 sabit olmak üzere toplam 17 kamera yerleştirdi. Yapılan son sayımlara göre alanda bulunan 190 erkek, 212 dişi ve 78 yavru olmak üzere toplam 480 adet yaban koyunu nisan ayı başından itibaren kameralarla takip edilmeye başlandı.

TAKİP ETMEK KOLAYLAŞTI
Orman ve Su İşleri 8’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, müdürlük binasına kurulan sistemle görüntülerin canlı olarak izlenmeye başlandığını belirterek, şunları söyledi:
“Kurulan sistem alanın korunması, yangın ve envanter konusunda da büyük destek sağlayacak. Ayrıca en önemlisi sahadaki yaban koyunlarının biyolojik ve ekolojik özelliklerini izlemek konusunda bize yardımcı olacak. Alanın güvenliği konusunda da destek sağlayacak. Anadolu Yaban Koyunları’nda görülen paratüberküloz hastalığıyla mücadelede koyunların yakalanması, markalanması ve aşılanması konusunda önemli bir faaliyet icra edilecek.”

İNTERNET ÜZERİNDEN TAKİP EDEBİLECEK
Konya Bozdağ’da yaşayan yaban koyunlarının turizm açısından da önemine dikkat çeken yetkililer, yaban koyunlarının görüntülerinin önümüzdeki günlerde sistem üzerinden dünya genelinde internet ortamında canlı olarak izlemeye sunulacağını da sözlerine ekledi.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir