Kanser hastalarına şifa veren Ayvacık, turistlerin akınına uğradı

Manisada Spil Dağı zirvesindeki kırsal Ayvacık Mahallesi, özellikle kansere karşı şifa kaynağı olarak ünlendi. Dünyanın dört bir yanından köye hastalar gelmeye başladı.

DHA

Osmanlı Döneminde hastalanan şehzadelerin kaldığı mahalle, Türkiyenin birçok yerinden kanser hastalarının akınına uğradı. Ünü Türkiye sınırlarını aşan Ayvacıka Hollanda, ABD ve Almanyadan da hastalar gelmeye başladı.

KARACİĞER KANSERİNDEN KURTULDU

Spil Dağının 1522 metre yüksekliğindeki daha önce 5-6 kişinin oturduğu kırsal Ayvacık Mahallesinin nüfusu yıllar içinde 250ye çıktı. Manisada bale ve modern dans öğretmeni Nursel Karaosmanoğlu Şimşekin karaciğer kanserinden kurtulmak için yerleştiği mahalle, kendisine şifa oldu. Bu arada mahalle de doktor köy olarak ünlendi. Nursel Karaosmanoğlu Şimşekin hikayesini duyanlar da, Spil Dağı Milli Parkı içindeki tek yerleşim yeri olan Ayvacıka gelmeye başladı.

25 YILDIR BU MAHALLEDE YAŞIYORUM

Çam ağaçlarının içindeki oksijen deposu mahallede yılkı atlarıyla birlikte yaşamını sürdüren Nursel Şimşek, doktorların kendisine üç ay ömür biçtiğini ancak 25 yıldır eşiyle birlikte Ayvacıkta yaşadığını anlattı. 70 yaşındaki Şimşek, şöyle dedi: 25 yıl önce karaciğer kanseri olduğumu öğrendim. Ayvacık Mahallesini buldum. O zaman burada elektrik, su yoktu. Ama ben buraya aşık oldum ve yerleştim. Doktorlar, En fazla üç ay yaşarsın dediler. Üç ay da olsa bu mahallede yaşamadan ayrılmayacağım dedim, kendime. Ardından ilaçlar, kemoterapiler derken 25 yıldır bu mahallede yaşıyorum. Buranın konumu, doğa yapısı, manyetik alanı hiçbir yere benzemiyor. Olağanüstü güzel bir yer.

70 YIL DAHA YAŞARIM

Osmanlı Döneminde de hasta olan şehzadelerin bu mahalleye geldiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu: Hasta olan şehzadeler buraya gelip sağlıklarına kavuşana kadar burada kalırlarmış. Ben de buraya gelip, yerleştim. Buradaki hava vücudumun kan yapmasını sağladı. Kan yapınca sağlıklı hücreler de arttı. Kanserle daha rahat savaştım. Sağlığıma kavuştum. Ancak 25 yıl sonra fazla çalışmamdan ve özel sorunlarımdan dolayı karın zarımda kansere rastlandı. İç organlarımın büyük bir kısmı alındı. Şimdi kemoterapi alıyorum. Ama büyük bir inatla, hırsla, hayata yeniden sarıldım. Doktorlar, ameliyattan sonra toparlanamazsın dediler. Dört ayda ayağa kalktım. 70 yaşında olsam da 70 yıl daha yaşayacağımı düşünüyorum. Kanserden öleceğim umutsuzluğuna kimse kapılmasın.

YURT DIŞINDAN GELENLER OLDU

Ayvacıka ilk yerleştiğinde sadece tek ev olduğunu anlatan Şimşek,şöyle devam etti: Burası unutulmuş bir yerdi. Böyle bir yerin olmadığını söylediler. Kanseri burada yendiğimi duyan kişiler beni aramaya başladı.Türkiyenin birçok yerinden insanlar geldi. Şimdi burada 50 hane oldu. Almanyadan, Fransadan, İngiltereden, Hollandadan arayanlar oldu. Gelip, yerleştiler. Hastalıkla nasıl mücadele ettiğimi sordular. Amacım, bu hastalığın korkulacak bir hastalık olmadığını göstermektir. Morali yüksek tutup, tıbbi tedaviye de devam edildiğinde kanser kesinlikle yenilebilir.

KAN KANSERİ OLAN BİR KAPTAN İSTANBULDAN GELİP KALDI

Kendisi gibi Ayvacıkta kanseri yenen kişiler olduğunu söyleyen Şimşek, Kan kanseri olan bir kaptan İstanbuldan gelip kaldı. İstanbula döndüğünde doktorlar şaşırmış. Kan değerlerinin çok yüksek olduğunu görmüşler. Bu kişi de kanserden kurtuldu dedi. 72 yaşındaki Yunus Şimşek de eşiyle birlikte Ayvacıkta yaşadığını belirterek, buranın temiz kalmış nadir yerlerden biri olduğunu söyledi. Yunus Şimşek, Biz geldiğimizde burası mezraydı. Burada, Vücut oksijen yapsın diye doğa tarafından dürtükleniyor. Temiz hava, sakinlik, doğanın güzelliği ve tıbbın desteği ile hastalıklara karşı vücut burada güçleniyor diye konuştu.

HAVASI, SUYU İYİ GELİYOR

Ayvacık muhtarı Mesut Atbiner de, kendisinin de 12 yıl önce Ayvacıka geldiğini anlattı. Atbiner, şunları söyledi: Buranın havası, suyu, doğası kanser hastalarına iyi geliyor. Hastalar burada iyi olupta gidiyor. Bitkisel otlar, meyvelerden yararlanıyorlar. Kanser hastalarının, felçlilerin gecikmeden buraya gelmesi gerekiyor. Burası derde derman olan bir yer. Konaklama yerlerimiz var. Kendi evlerimizin bir odalarını aylık, günlük, üç aylık kiraya verme imkanımız var. Bunu da Valilikten ve Kaymakamlıktan izin alarak yapıyoruz. 10 sene önce burada 8 hane varken şimdi nüfus 250 oldu. İnsanların buraya gelmesini tavsiye ederim.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir