9.2 Milyar Dolarlık Özelleştirme Onay Bekliyor

Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi ihalelerinin gerçekleştirilmesinin ardından, onay ve sözleşme imzası bekleyen özelleştirme gelirleri 9.2 milyar dolara ulaştı.

Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi ihalelerinin gerçekleştirilmesinin ardından, onay ve sözleşme imzası bekleyen özelleştirme gelirleri 9.2 milyar dolara ulaştı. Bunun 1 milyar 923.6 milyon dolarlık bölümü sözleşmesi imza aşamasında bulunan 18 özelleştirmeden meydana gelirken, 7 milyar 269.8 milyon dolarlık kısmını ihalesi onay aşamasında yer alan 28 özelleştirme oluşturdu.

İhalesi tamamlanmış 9.2 milyar dolarlık özelleştirme, onay ve sözleşme imzası bekliyor. Bunun 1.9 milyar dolarlık bölümünü devir onayı alınmış ve sözleşmesi imza aşamasına gelmiş özelleştirmeler, 7.3 milyar dolarlık bölümünü onay aşamasındaki özelleştirmeler oluşuyor. Sözleşme imzasına kalan projeler arasında Yeşilırmak, Çoruh, Çamlıbel ve Uludağ Elektrik Dağıtım Bölgeleri bulunurken, satışı onay aşamasında olan özelleştirmeler içinde Boğaziçi, Gediz, Trakya, Dicle’nin yanı sıra Vangölü, Aras ve Fırat Elektrik Dağıtım bölgeleri de yer alıyor.
ANKA’nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) verilerinden yaptığı belirlemeye göre ihale aşaması tamamlanmış 9 milyar 193 milyon 426 bin dolarlık özelleştirme, onay ve sözleşme imzası bekliyor. Bunun 1 milyar 923 milyon dolarlık bölümünü satış ve devir onayı alınan, sözleşmesi imza aşamasına gelen 18 özelleştirme oluşturuyor. Özelleştirme süreci imza aşamasına gelen kuruluşlar arasında ihalesi 7 Haziran’da yapılan Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (TEDAŞ) ait 441 milyon 500 bin dolara özelleştirilen Yeşilırmak Elektrik Dağıtım ile 227 milyon dolara özelleştirilen Çoruh Elektrik Dağıtım bölgeleri bulunuyor. Bunları, ihalesi 24 Haziran’da gerçekleştirilen ve 940 milyon dolara özelleştirilen Uludağ Elektrik ile 26 Temmuz’da 285 milyon 500 bin dolara özelleştirilen Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. izliyor. Sözleşmesi imza aşamasında bekleyen özelleştirmeler arasında TEKEL ve TTA taşınmazları ile Sümer Holding’e ait makine ve teçhizat satışları da yer alıyor.

-7.3 MİLYAR DOLAR ONAY AŞAMASINDA BEKLİYOR-

ÖİB’nin onay aşamasında bekleyen özelleştirmelerinin toplam tutarı ise 7 milyar 269.8 milyon doları buldu. Bu grupta ihalesi hafta başında yapılan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik Dağıtım bölgelerinin yanı sıra, uzun süredir onay verilmesi beklenen Aras, Fırat, Vangölü Elektrik Dağıtım Bölgesi özelleştirmeleri de yer alıyor. ÖİB’nin 9 Ağustosta gerçekleştirdiği ihalelerde verilen en yüksek teklifler Boğaziçi Elektrik’e 2 milyar 990 milyon dolar, Gediz Elektrik’e 1 milyar 920 milyon dolar, Trakya Elektrik’e 622 milyon dolar, Dicle Elektrik’e 228 milyon dolar düzeyinde olmuştu. ÖİB, TEDAŞ’a ait 4 dağıtım bölgesi özelleştirmesiyle 5.8 milyar dolarlık özelleştirme gelirine kapı araladı. Onay bekleyen ihaleler arasında 25 Eylül 2008’de özelleştirme ihalesi yapılan ve en yüksek teklifin 128 milyon 500 bin dolar olduğu Aras Elektrik ile 18 Şubat’ta 230.3 milyon dolarla özelleştirme ihalesi gerçekleştirilen Fırat Elektrik ve 100.1 milyon dolarla özelleştirme ihalesi gerçekleştirilen Vangölü Elektrik Dağıtım Bölgesi de bulunuyor. Ayrıca 8 Aralık 2009’da ihalesi gerçekleştirilen Şeker Fabrikaları Potföy C özelleştirmesi ile Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait akarsu santralleri de onay bekliyor.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir