Ağız Diş Sağlığında Çarpıcı Sonuçlar

Colgate’in yaptırdığı ‘2009 Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması’na göre Türkiye nüfusunun yüzde 19’u dişlerini fırçalamıyor.

2009 Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması, Türkiye’de ağız ve diş sağlığıyla ilgili çarpıcı sonuçlar içeriyor. Araştırmaya göre Türkiye nüfusunun yüzde 19’u dişlerini fırçalamıyor. Yine nüfusun yüzde 19’u da dişlerini günde 2 kez fırçalıyor. Her 10 kişiden 6’si çürük problemi yaşıyor.

Araştırmanın başka bir çarpıcı sonucu da, diş hekimlerine gidilmediğini ortaya koyuyor. Nüfusun yüzde 66’si son 2 yıl içerisinde hiç diş hekimine gitmediği, sadece yüzde 11’lik bir kesimin düzenli olarak diş hekimine gittiği belirtiliyor. Son 2 yıl içinde bir kereden fazla diş hekimine gidenlerin oranı da yüzde 14,4. Vatandaşların yüzde 29’u dişini çektirmek, yüzde 24’ü ise dolgu yaptırmak için diş hekimlerine gidiyor. Diş eti kanaması ve diş eti çekilmesi gibi önemli rahatsızlıklar için diş hekimine gidenlerin oranı da sadece yüzde 1.

Diş macunu tüketimine ilişkin de bilgilerin yer aldığı araştırmada, Türkiye’de yılda kişi başına düşen diş macunu tüketimi 2005’te 85 gram iken şimdi 109 grama yükseldiği kaydediliyor. İngiltere’de kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketiminin 480 gram, Almanya’da 589 gram, Avrupa’da en düşük miktara sahip olan İspanya’da ise 340 gram olduğu belirtiliyor. 2009’un ilk 10 ayında satılan diş fırçası sayısının yüzde 9 artışla 42 milyona çıktığı vurgulanıyor.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir