Demir İpek Yolunda sona gelindi! 30 Ekim de açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvilinin katılımıyla Baküden 30 Ekimde ilk resmi tren seferi başlatılacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında taşınacak yükün yıllık 50 milyon tona ulaşması hedefleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 2007 yılında ihalesi yapılan ve Temmuz 2008de temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin 79 kilometresi Türkiyeden, 246 kilometresi Gürcistandan, 504 kilometresi ise Azerbaycandan geçiyor.

Projede Türkiyeden Gürcistana ulaşım sınır tüneliyle sağlanıyor. Tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan sınırlarında bulunuyor.

ULUSLARARASI TAŞIMA POTANSİYELİ YILLIK 50 MİLYON TON

Hatla Ortadoğuyu Marmaray üzerinden Avrupaya bağlayan demiryolu ağı sayesinde Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında ulaşım daha kolay olacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla uluslararası taşıma potansiyeli yıllık 50 milyon tona ulaşacak.

Söz konusu projeyle Marmaray ve bu projeleri destekleyen diğer demiryolu projelerinin inşasıyla Asyadan Avrupaya, Avrupadan Asyaya çok büyük hacimde taşınabilecek yüklerin önemli bir bölümü Türkiyede kalacak. Böylece Türkiye, uzun vadede milyarlarca dolar taşıma geliri elde edebilecek.

Hattın hizmete alınmasıyla 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınacak. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.

Bölgeye gerek istihdam gerekse ticari açıdan canlılık getirecek proje, enerji sektöründeki Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje oldu.

HAT, ÜRÜNLERİN HEDEF PAZARLARA ERİŞMESİNE VESİLE OLACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demir İpek Yolu olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin Türkiye için büyük önem taşıdığını söyledi.

Projeyle Londradan kalkan bir trenin Pekine kadar kesintisiz gidebileceğini belirten Arslan, Demir İpek Yolunun güzergahtaki ülkeler ve bölgeye çok ciddi katma değer oluşturacağını bildirdi.

Arslan, hattın, bölgenin ekonomisini canlandıracağını ve ürünlerin hedef pazarlara erişmesine vesile olacağını vurgulayarak, projenin Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt gibi cazibe merkezleri kapsamındaki illerin gelişimi bakımından da önemli olduğunu kaydetti.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir