Cadılar Bayramı nedir? Halloween nasıl kutlanır?

Cadılar Bayramı diğer adıyla Halloween, bazı kaynaklara göre Samhain neden kutlanıyor? Yalnızca kostümlü bir eğlence mi yoksa kadim bir gelenek mi? Cadılar Bayramı’nda neler yapılır? Merak edilenler yazımızda.

Cadılar Bayramı Hristiyan ülkelerde ekim ayının sonunda kutlanan aslen Pagan bir gelenektir. Halloween köken olarak ‘tüm kutsalların akşamı’ anlamına geliyor. Tarihte ilk kez İngiltere, İskoçya ve İrlanda’da kutlandığı biliniyor. O dönemde Keltler tarafından hasat bayramının bittiği gün olarak kutlanırken daha sonra Hristiyanlar tarafından tüm kutsal azizleri anmak amacıyla kutlanmaya başlandı. Samhein ise Kuzey İskoçya’da yaşamış olan Galler kültüründe benzer bir ritüel. Samhein Hristiyanlık öncesi dönemde kışın gelişini kutlamak amacıyla düzenleniyordu. Ancak Samhein gününün en önemli özelliği bu günün ölüler ile iletişim kurmak için özel bir gün olarak kabul edilmesiydi.

Cadılar Bayramı nedir?

Cadılar bayramı (Halloween) ekim ayının sonunda ölülerin tekrardan dünyaya dönmüş olduğuna inanılarak kutlamalar yapılır ve yazın bitmesi, kışın başlaması kutlanır.

Amerika’da Cadılar Bayramı

Bu gelenek Avrupa’dan çok sonra ancak 1800-1850’li yıllarda Amerika’da görülmüş ve Amerikan toplumu tarafından oldukça benimsenmiştir. Bundan dolayı da ilk olarak Amerika’da çıkmış olduğu sanılır.

Cadılar Bayramı’nın simgesi nedir?

Cadılar Bayramı’nın bilinen en önemli sembolü bal kabağıdır. Festival ve kutlama zamanlarında kabakların içi oyularak gülen yüzlü bir hale getirip daha sonra da oyulan yerlerin içine mum koyulup yakılır. Korkunç bir görüntüye sahip olan balkabağının bu tarihler arasında dünyada dolaşan ölüleri korkutacağı inanışı gelenekselleşmiştir.

Cadılar Bayramı’nın kostümleri nelerdir?

Cadılar Bayramı’nın görkemi çok büyüktür. Bu festivale katılan ve kutlama yapan herkes diğer kişilerden farklı olarak ve normal güne benzemeyecek derecede kıyafet ve kostümler giyerler. Bugün için özellikle kıyafet balosu düzenlenir ve yaygın cadı, hayalet, korku filminde yer alan karakterler gibi kıyafetleri seçerler ve o güne özel olarak giyinirler. Sadece yetişkinlerle sınırlı kalmamakla birlikte çocuklar da bu festivale hazırlanır, korkunç kıyafetler giyerek bayrama özel ev ziyaretlerinde bulunurlar. Ziyarette bulundukları evlerden şeker ya da para isterler. Cadılar Bayramı başta Amerika ve İngiltere olmak üzere pek çok Batı ülkesinde her yıl coşkulu bir şekilde kutlanır. Bu ülkelerde turistik pek çok etkinlik düzenlenir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir