Kuzu ciğer sote tarifi

Kuzu ciğeri, Türk mutfağında yer alan oldukça lezzetli bir yemektir. Çoğu insan tarafından çok sevilen ciğer soteyi hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç adım vardır. İşte sizler için hazırladığımız tadına bayılacağınız kuzu ciğer sote tarifi.

Malzemeler

1 kilogram kuzu ciğeri

1 orta boy kırmızı soğan

50 gram kuyruk yağı

1 domates

Kekik, sumak

Limon suyu

Pulbiber

Karabiber

Tuz

Kuzu ciğer sote yapılışı

Ciğerin üzerindeki zarlı kısımlar temizlenir ve kuşbaşı doğranır. Ardından bir kabın içine ciğerler eklenir. Üzerine zeytinyağı, kekik, karabiber, sumak arzuya göre pulbiber konularak karıştırılır. Ciğerlerin iyice marine olması için bu işlemi 2-3 saat öncesinde buzdolabında bekleterek yapabilirsiniz. Fakat fazla vaktiniz yoksa malzemeleri marine edip bekletmeden de pişirebilirsiniz.

Kuyruk yağları küçük küçük olacak şekilde doğranır. Tavaya alınan kuyruk yağları harlı ateşte eriyene kadar pişirilir. Ardından üzerine marine edilmiş ciğerler eklenir. Eğer ciğerleri buzdolabında beklettiyseniz ilk olarak buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında erimesi için bırakmalısınız. Ardından kuyruk yağı ve ciğerler kızgın tavada 5 dakika pişirilir. Ciğeri pişirirken kızgın ateşte çok uzun süre tutmamaya özen gösterin. Aksi takdirde ciğerin çok fazla pişmesi sertleşmesine neden olacaktır.

Ciğerin yanında servis etmek için kırmızı soğanları ince halkalar hâlinde doğrayın. Üzerine limon suyu, sumak, tuz ve pulbiber ekleyerek karıştırın. Süsleme için domatesleri ince ince doğrayarak yanında servis yapın. Afiyet olsun.

Ciğer sote pişirirken dikkat edilmesi gereken noktalar

Kuzu ciğeri pişirirken kullandığınız ciğerin taze olmasına mutlaka dikkat edin.

Ciğeri pişirmeye başlamadan önce mutlaka üzerindeki sinirleri ve zarları temizlemelisiniz. Sinir ve zarları temizlemezseniz piştiğinde bu kısımlar sizi rahatsız edebilir.

Kuzu ciğeri sotesi pişirirken en önemli nokta ciğeri suda çok fazla bekletmemenizdir. Suda bekleyen her türlü et lezzetini kaybeder ve sertleşmesine neden olur.

Ciğerlerinizi pişirmeden önce baharatlarla marine edebilirsiniz. Bu sayede hem daha lezzetli olacaktır hem de bazen rahatsız edici olabilen ciğer kokusu hissedilmeyecektir.

Ciğer sote yaparken kullandığınız yağ çeşidi lezzet açısından oldukça önemlidir. Bu noktada eğer kullanma imkânınız varsa kuyruk yağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer bulamıyorsanız sıvı yağ kullanabilirsiniz. Başka türde bir yağ kullanmak ciğerin lezzetini azaltabilir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir