Makyaj yapmak orucu bozar mı?

Oruç ve ramazanla ilgili merak edilenlerin ardı arkası kesilmemekte. Makyaj yapmanın oruca etkisi ise merak edilen konular arasındadır. Kadınlar için hayatın vazgeçilmez ögelerinden biri olan makyaj, oruç tutma zamanı geldiğinde kafaları özellikle karıştırıyor. Peki, makyaj yapmak orucu nasıl etkiliyor? İşte bu yazıda makyaj yapmanın oruç üzerinde nasıl bir etkisi olduğu ile ilgili bilgiler anlatılmaktadır.

Oruç

Ramazanın göz bebeği olan oruç, aç kalma ve nefse hâkim olmakla ilgili bir faaliyettir. Konu aç kalmak olunca insanların kafasında birçok soru işareti oluşmaktadır. Mesela hâlihazırda kullanılan ve tene temas eden bir şey vücut tarafından emilirse bu açlık hissini ne kadar etkiler?

Bu tür bir sürü düşündürücü soru ile birlikte oruç için gelenlerden biri de makyaj sorusudur. Makyajın orucu bozabileceği birçok kesim tarafından düşünülmektedir.

Makyajın oruca etkisi

Diyanet İşleri Başkanlığı ve din görevlilerine gelen binlerce soru üzerine makyajla ilgili bir duyuru yapılmış durumda. Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı bu duyuruya göre makyaj yapmak orucu bozmamakta.

Diyanetin resmi internet sitesinde bildirilen bir yazıya göre makyaj yapmak orucu bozmazken doğal görünümü bozmayacak şekilde süslenmek gerektiğine de değinildi. Ancak elbette her koşulda makyaj yapmak caiz görülmekte.

Makyaj, süslenmek diye değerlendirilecek olursa Kuran-ı Kerimde de değinilen bir konu. Süslenmek için Kuranda bir ayet bulunurken Hz. Muhammed (sav) de süslenmek ile ilgili hoş sözler söylemiştir.

Makyaj caiz olup orucu bozmamaktadır. Ancak bazı ilahiyat bilginlerince gıda yerine de geçmemesi gerektiği, aksi takdirde orucun bozulacağı düşünülmektedir.

Makyaj genel anlamda orucu bozmaz. Ancak gıda yerine geçerse, yani ağız yahut burun yoluyla vücuda alınırsa oruç bozulur. Aynı zamanda deri üzerinde bulunan gözeneklerin emmesi sayesinde de vücuda sürülmüş sıvılar kana karışmaktadır. Ancak bunlar yeme içme olarak sayılmamakta ve doğal olarak da oruç bozulmamaktadır.

Vücuda sürülen krem gibi sıvı şeylerin orucu bozmayacağı ise Hz. Muhammed(sav)in bir hadisinde anlatılmaktadır. Buradan yola çıkarak da makyajın orucu bozmayacağı düşünülebilir. Kaldı ki göze sürme çekmek yüzyıllardan beri gelen bir faaliyet olup Hz. Muhammed zamanında da gerçekleştirilmekteydi.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir