Orucun ilk gününde daha dikkatli olmalısınız

Müslümanların dört gözle beklediği mübarek ramazan ayı geldi çattı. Her sene bir önceki seneden yaklaşık on gün kadar geriye giden bu mübarek ay, bu sene de sıcak günlere denk geldi. Mayıs ve haziran ayında tutacağımız oruçlar bizi birçok konuda biraz zorlayacağa benziyor. Özellikle sıcak hava ve uzun günler mücadelemizi zorluyor; fakat bu zorlu günler biraz dikkat ile kolaylıkla atlatılabilir.

Uzun süre aç ve susuz kalacağız

Oruç, sadece yemek ve içmekten kendini alıkoymak değildir tabii ki. Ama oruç denilince ilk akla gelen, özellikle bu uzun günlerde, sahur vaktinden iftar vaktine kadar yeme içme ile alakamızı bir süreliğine kesmektir. Ramazan ayında oruç tutmak, İslamın beş şartından biridir. Hoşgörü dini olan İslam dini, bu konuda da insanların üstüne zorlamalar getirmemiştir. Durumu ve sağlığı elveren kişilerin üzerine bu ibadet farz kılınmıştır. Şayet sağlık durumunuz izin vermiyorsa kendinizi zorlamamalısınız; ya da belli ölçülerde sağlığınız için tehlike arz etmeyen öğünler tüketebilirsiniz. Özellikle iftar vaktinde aşırıya kaçmadan yeme düzeninizi oturtmalısınız.

Güneşten kendimizi korumalıyız

Güneşin dik açıyla geldiği öğle saatlerinde mümkün olduğunca az dışarıya çıkmalıyız, çıkmak zorunda olduğumuz zamanlarda da özelikle baş bölgemizi korumalıyız. Normalde de zararlı etkiler doğurabilen güneş ışınları oruçlu iken vücudu çok daha susuz bırakacağı için beyin kanaması, kalp krizi ve bayılmaya varan kötü sonuçlara yol açabilir. Bunun için kendinize daha sağlıklı bir yeme düzeni planlamalısınız.

Tansiyon hastaları dikkat etmeli

Sahur ve iftar vaktinde sağlıklı bireyler bile aşırıya kaçmadan tüketim yapmalıdırlar. Birtakım sağlık problemleri olan kişiler ise mutlaka doktor kontrolünde, onlara danışarak kararlar vermelidir. Özellikle tansiyon hastaları kendi bildikleri tedaviyi yapmamalıdır. Doktorların söylediğini dinlemeyip yine de orucunuzu tutmak sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Tansiyon hastalarında beyin kanaması riski çok daha fazla olduğundan diğer insanlara nazaran tansiyon hastaları çok daha dikkatli olmalıdırlar. Tansiyon hastaları, tansiyon ilaçlarını sahur ve iftar vakitlerinde mutlaka düzenli olarak almalıdır ve kontrollerini daha sıklaştırmalıdır.

Vücut kendini dinlenmeye bırakıyor

Normalde gün içerisinde sürekli bir şeyler yeme içme eğiliminde olduğumuz bir gerçek. Bu alışkanlık da başta midemiz olmak üzere tüm organlarımızı fazlasıyla yoruyor. Aslında bu bir aylık dinlenme sürecinin sağlık açısından da çok yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Başta sizin için biraz zorlu geçebilir. Vücut birden alıştığı o tempoyu bırakırken sizler de fazlasıyla açlık ve susuzluk çekebilirsiniz. Bunun için iftar ve sahur vakitleri arasında yeme düzeninizi buna göre kendinizi çok yormadan ayarlamalısınız.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir