Ramazan Bayramı için tatlı tarifleri

11 ayın sultanı olan Ramazan ayında tuttuğumuz oruçların ardından mübarek ayı bayramla kapatırız. Şeker Bayramı olarak bilinen 4 günlük süreçte tuttuğumuz oruçların sonucunda tatlılarla ödüllendiriliriz. Ağızlara laik, büyükanne eli değmişcesine lezzetlere sahip en pratik bayram tatlıları haberimizin devamında.

Baklava tarifi:

Hamur malzemeleri:

2 yumurta
4 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
Yarım su bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3-4 kaşık un
Yarım su bardağından daha az su
Şerbet malzemeleri:

6 çay bardağı toz şeker
3-4 su bardağı su
Çeyrek limon
Diğer malzemeler:

Baklavanın içine koymak için 300 gram ceviz
Baklavayı açmak için 2 çay bardağı nişasta
Baklavanın aralarına sürebilmek için 250 gram tereyağı
Hazırlanışı:

Yumurta, tereyağı, süt, sıvı yağ ve suyu bir kaba koyun. Koyduğunuz malzemeleri karıştırın üzerine yavaş yavaş bunun ekleyerek yumuşak bir kıvamına gelesiye kadar yoğurun. Hamurunuz cıvık olursa yeteri kadar un ekleyin. Hazırladığınız hamuru bir kaba koyun ve üzerini nemli bir bezle örtüp, dinlendirin. Şerbeti oluşturmak için toz şeker ve suyu bir tencereye koyun ve ocakta kaynayana kadar karıştırın. İyice kaynamaya başladıktan sonra limonu ekleyerek bir müddet daha karıştırın, daha sonra ocağı kapatarak şerbeti soğumaya bırakın. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde 20 beze oluşturun. Bezeleri çok ince bir şekilde açın. Baklava tepsisini yağlayın ve 10 adet yufkayı her yufkadan sonra tereyağıyla yağlayarak koyun. 10 adet yufkadan sonra cevizleri yufkanın üzerine koyun. Diğer 10 adet yufkayı cevizlerin üzerine aralarını yağlayarak koyun. Yufkaları keserek şekil verin ve kalan tereyağını yufkanın üstüne gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Baklava piştikten sonra ılık şerbeti pişen baklavanın üzerine gezdiriniz. Şerbeti çektikten sonra ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kadayıf tarifi:

Malzemeler:

350 gram kadayıf (taze kadayıf)
Ceviz (dövülmüş)
Yarım su bardağı tereyağı (eritilmiş)
Şerbeti malzemeleri:

4 çay bardağı su
2-3 damla limon
4 çay bardağı toz şeker
Hazırlanışı:

Tencerenin içine toz şekeri ve suyu koyunuz ocakta kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan şerbete limon damlatın sonrasında ocağı kapatın ve soğumaya bırakın. Kadayıfı bir kaba koyun. Kadayıfları birbirinden ayırın. Ayırdığınız kadayıfların üzerine tereyağı ekleyin ve karıştırın. Muffin kalıplarının içine yarısı dolacak şekilde kadayıfları koyun ve çay bardağı yardımı ile bastırın. Üzerine cevizleri koyun ve kalan kadayıflarla üzerini kapatın Önceden ısıtılmış 180 derce fırında pişirin (25-30 dakika). Pişen kadayıfları tepsiye ters gelecek şekilde çevirin ve kadayıfları aralarında boşluk kalmayacak şekilde sıralayın. Soğuyan şerbeti kadayıfın üzerine dökün. 2 saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir