Crohn hastalığı nedir? Crohn hastalığı belirtileri ve tedavisi

Crohn hastalığı nedir? Crohn hastalığı belirtileri ve tedavisi İltihabi bir hastalık çeşidi olan Crohn, ince bağırsak bölümünün son kısmında görülür. Nedeni tam olarak bilinmeyen Crohn hastalığı tamamen iyileşmeyebilir. Mutlaka uzman kontrolüne gidilmesi gereken Crohn hastalığı bazı durumlarda cerrahi müdahaleye de ihtiyaç duyar.

Genellikle genetik ve çevresel faktörlerin yol açtığı düşünülen Crohn hastalığının aslında bilinen kesin bir sebebi yoktur. Sindirim sisteminde oluşan Crohn hastalığının belirtilerini ve tedavisini sizler için derledik.

CROHN HASTALIĞI BELİRTİLERİ

*Dışkıda kan

*İshal

*Acil dışkılama ihtiyacı

*Kanlı dışkılama

*Ateş

*Ağrı, özellikle karnın sağ alt tarafında, muhtemelen pelviste ağrıyla birlikte

*İştah kaybı

*Kilo kaybı

*Halsizlik

CROHN HASTALIĞI TEDAVİSİ

Klinik hikaye ile birlikte yapılan endoskopik incelemede tanı konur. Crohn hastalığını tanımlayan tek başına bir test, bulgu veya işaret yoktur. Crohn hastalığını tamamen iyileştiren bir tedavi şekli olmadığından, hastalık sonucu çıkan semptomlara yönelik tedavi verilir. İlaç tedavisi hastalığın bulgularını azaltmak ve hastalığın yeniden alevlenmesini önlemek için verilir. Hastalığın alevlendiği dönemlerde özel beslenme destekleri ve önerileri verilebilir.

Yüzde 50-70 oranında crohn hastalarının tedavileri süresince en az bir kez cerrahi tedaviye ihtiyaç duyduklarını, genellikle agresif ilaç tedavisine cevap vermeyen, komplikasyonlar gelişen hastalarda cerrahi tedavi tercih edilir. Bazen cerrahi tedavi, ilaç tedavisine bağlı gelişen yan etki zararlarının önlenmesinde tercih edilebilir. Crohn hastalıklı çocukların yüzde 30’unda gelişme geriliği varlığı, cerrahiyi gerektirir. Cerrahi gerektiren diğer durumlar ise aniden ciddi hastalığın ortaya çıkışı (ağır iltihabi durum veya toksik tablo), ilaç tedavisinde başarısızlık, bağırsakta tıkanma olması, komplike fistüller, kanama, kanser riskidir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir