Zirvede istediğimiz oldu

Türkiye’ye konuşlandırılması düşünülen füze savunma sistemi konusunda 28 NATO üyesi uzlaştı.

Türkiye’nin kaygıları giderildi, İran tehdit olarak yer almadı.

NATO devlet ve hükümet başkanları, İt-tifak’ın gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konsepti onayladı. NATO devlet ve hükümet başkanları, İttifa-k’ın gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni stratejik konsepti onayladı.NATO’nun 21’inci yüzyıldaki rolünü tanımlayan belgede, füze savunma sistemi kapsamında Türkiye’nin talepleri karşılandı.

“Halklarımızı ve topraklarımızı balistik füze saldırılarından koruma kapasitesi geliştirmek, kolektif savunmamızın temel unsurudur” denilen belgede, bunun, İttifak’ın güvenliğinin bölünmezliği ilkesine katkı yapacağı vurgulandı.Belgede, Rusya, füze savunma sisteminde NATO’yla iş birliğine davet edildi.

Anlaşmazlıklar aşıldı

Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil etti. Çeşitli ülkelerde hayatını kaybeden NATO’nun askeri personeli için 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan zirvenin açılış konuşmasını NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yaptı.

Rasmussen, toplantının başlangıcında NATO’nun Avrupa’yı tehdit eden saldırılara karşı savunma gücünü arttıracak kararların alınacağını umduğunu ifade etti. Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado da kararın alınmasından önce NATO zirvesinin “stratejik konseptin kabul edilmesi yönünde büyük bir uzlaşı olduğunu” söyledi.

Amado, NATO’nun 10-15 yıllık geleceğinin belirleneceği yeni stratejik konseptin kabul edileceğine inandığını kaydetti. NATO’nun Avrupa’da kurmak istediği füze savuma sistemi konusunda Almanya ve Fransa arasın daki anlaşmazlık da aşıldı. Ardından Türkiye’nin 4 konudaki talepleri zirvede kabul edildi ve tarihi anlaşma sağlandı

Dışişleri memnun

NATO’nun 10-15 yıllık gele ceğine şekil verecek “stratejik konsept”in onaylanması, Dı şişleri Bakanlığında memnu niyetle karşılandı. NATO’nun onayladığı “stratejik konsept” metinini değerlendiren diplo matik kaynaklar, “İstediğimiz unsurların tamamı içeride var” açıklamasında bulundu.

Alman bilgilerde, NATO’nun Avrupa’da füze savunma sistemi kurmasıyla ilgili “hiçbir ülkenin hedef gösterilmemesi”, “tüm müttefikleri kapsaması”, “mali denge getirilmesi” ve “güvenliğin bölünmezliği”, önemli başlıklar olarak gösterildi.

4 talebimiz de kabul edildi

Füze Savunma Sistemi’nin, Türkiye’nin ve bütün NATO ülkelerinin tamamını koruması konusunda anlaşma sağlandı. Sistemin kurulmasına yönelik bir tehdit de tanımlanmadı. Ne İran ne de Rusya’nın adı verilmedi. Üye ülkelerden herhangi birine yönelik tehdit ortaya çıktığında sistemin devreye gireceği vurgulandı.

Türkiye’nin önemli şartlarından biri olan ‘sistemin komuta kademesinde karara ortak olma’ talebi de makul karşılandı. Sistemin kurulmasında ortaya çıkacak maliyetin paylaşılması maddesi de kabul edildi. Böylece Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin tüm taleplerini tarihi zirvede kabul ettirmiş oldu.

Obama’dan Gül’e özel ilgi

Zirvede ABD Başkanı Obama’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün koluna giderek bir kenarda 3-4 dakika süren bir görüşme yapması dikkat çekti.

Portekiz basınında yer alan haberlerde, NATO zirvesinin ‘tarihi’ olduğu belirtilerek, zirvenin başaktörleri arasında Gül de gösterildi. Yapılan yorumda, ‘Abdullah Gül, NATO içinde çok özel olan bir ülkeyi temsil ediyor. Doğu ve Batı arasında bulunan Türkiye, her geçen güç bölgesinde çok daha önemli bir rol üstleniyor ve böylece adaylığını daha ciddiye al” ması için AB’ye baskı yapıyor.” denildi.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir