Facebook kadını, Facebook erkeği

Sosyal hayatımızın neredeyse tamamını dijital ortama aktaran facebook, artık kendine has bir sosyal temas yaratır oldu.

Amerika’da Teksas Üniversitesi’nde kişlerin sosyal aktivite ve etkilişimdeki değişimleri üzerine yapılan bir araştırma da, dünyanın en büyük sosyal ağ sitesi Facebook’un insanların sosyal hayatına neredeyse tamamen yön verdiğini farketti.

Üniversitenin radyo, TV ve film bölümü başkanı S. Craig Watkins “Yaptığımız araştırmalar sonucunda Facebook adlı sitede yapılan sosyalleşmenin , yüzyüze yapılan etkileşimin hiçbir şekilde yerini tutmadığını farkettik. Ancak sosyal ağ bu aile, arkadaş vs. arasındaki bağları farklı bir yönde geliştirdiği de bir gerçek” dedi.

Yapılan araştırmada üniversitedeki 900 öğrenciye Facebook’ta kimlerle nasıl etkileşime geçildiği sorulduğunda, birden çok yanıt verme hakkına sahip kullanıcıların yüzde 60’dan fazla oranda durum güncellemesi yaptığı, yüzde 60 oranında kendi profiline yorum yazdığı, yüzde 49 oranında ise mesaj yollama yöntemini kullandığı öğrenildi.

Araştırmanın bir yönünde ise Facebook’a erkek ve kadınların eşit oranda girdiği ancak kullanış amaçlarının farklı olduğu ortaya çıktı. Watkins’e göre kadınlar Facebook’u daha çok karşılıklı temas için kullanırken, erkekler için Facebook fonksiyonel bir araç.

Kadınlar daha çok arkadaşları ile birlikte çektirdiği resimleri Facebook’a koymayı tercih ederken erkekler daha çok hobileriyle ilgili resimleri koymayı tercih ediyor. İkinci sırada siyaset ve popüler kültür var.

Facebook’un farklı tüm ağları ve sosyal sahneleri bir araya getirdiğini belirten Watkins “Kendimizi gerek arkadaşlarımıza, gerekse meslektaşlarımıza veya ailemize farklı yollarla sunabiliyoruz. Facebook faaliyeti tek tip değil. Sürekli bir akışkanlık halinde” diyor.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir