Türkiye dördüncü sondaj gemisini satın aldı İşte özellikleri

Türkiye, dördüncü sondaj gemisini satın aldı: İşte özellikleri TPAO, dördüncü sondaj gemisini filosuna katıyor. Henüz ismi belirlenmeyen sondaj gemisinin özellikleri ve fotoğrafı yayınlandı.

Türkiye, Mavi Vatandaki doğal gaz ve petrol arama çalışmalarını hızlandırmak için dördüncü sondaj gemisini filoya kattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni sondaj gemisinin özelliklerini açıkladı.

TPAO tarafından yürütülen sondaj çalışmalarıyla bugüne kadar Karadenizde 540 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi. Diğer sondaj gemimiz Yavuz, Karadenizdeki ilk sondaj görevi için operasyon bölgesine hareket etti. Ayrıca Akdenizde de çok sayıda kuyuda sondaj çalışmaları yapılmıştı.

Yeni sondaj gemisinin ismi henüz açıklanmadı
Yeni gemi öncesinde TPAO bünyesinde 3 adet sondaj ve 2 adet sismik araştırma gemisi bulunuyordu. Sondaj gemilerinin isimleri Fatih, Yavuz ve Kanuni; sismik araştırma gemilerinin isimleri ise Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis Gemisi olarak koyulmuştu. Yeni sondaj gemisinin ismi belirlenmedi.

Dünyada yedinci nesil beş gemiden biri
Dördüncü sondaj gemimiz günümüzün en teknolojik sınıfı olan yedinci nesil özelliklere sahip. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın açıklamalarına göre dünyada bu sınıfta toplam sadece 5 gemi bulunuyor. TPAO bu gemiyi sıfır olarak satın aldı. Envanterdeki diğer gemiler ikinci el olarak satın alınmıştı.

Yeni sondaj gemisinin özellikleri
Yeni sondaj gemisi 238 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe ve 68 bin groston ağırlığa sahip. Maksimum 12 bin 200 metre derinlikte sondaj, 3 bin 600 metre derinlikte operasyon yapabiliyor. Kule yüksekliği 104 metre, mürettebat kapasitesi ise 200 kişi olarak açıklandı.

Gemide diğer gemilerde olduğu gibi aktif konumlandırma sistemi mevcut. Çift kulesi ve 2 adet ekstra güvenli 7 ram BOP sistemi bulunuyor. MPD sistemi ve iki kulede dalga sönümleme sistemi (CMC) yer alıyor.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir