Teknoloji

Apple bu kez de 5 milyar euroluk davayla karşı karşıya

Tekelci davranışlarının sebep gösterilmesiyle sık sık davalarla karşı kaşıya kalan Apple, bu kez Hollandada 5 milyar euroluk toplu davanın tarafı oluyor. Apple, bu kez de 5 milyar euroluk davayla karşı karşıya

Apple, App Store komisyonları sebebiyle birçok kez davalarla kaşı karşıya geldi. Cupertino merkezli teknoloji devi, bu kez de Hollandada bir toplu davanın taraflarından birisi oluyor. Hollandada bir vakfın öncülük ettiği dava kapsamında Appledan 5 milyar euro tazminat isteniyor.

Tüketici zarara uğruyor
Apple, daha önce Hollandalı antitröst düzenleyicisinin şirketin alternatif ödeme sistemleri yasağının yerel düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle 50 milyon euro cezaya çarptırıldı. Yeni dava, bu davadan tamamen ayrı ve şirketten çok daha yüksek bir ücret talep ediliyor.

Vakıf, Appleın App Storedaki ücretli uygulamalar ve uygulama içi satın almalarda uyguladığı %30luk kesintinin tekelci bir davranış olduğunu belirterek, uygulama geliştiricilerin maliyetleri karşılamak adına ücretleri yükseltmesine sebep olduğunu söylüyor.

Olması gerekenden daha yüksek ücretlerin tüketicileri zarara uğrattığını belirten vakıf, potansiyel zararın yaklaşık 5 milyar euro olduğunu düşünüyor.

Vakıf, AB tüketicilerinin toplu davaya katılmalarını istiyor. Apple, daha önceki cezanın ardından ülkedeki App Storeda herhangi bir değişiklik yapmayı reddetmişti.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir