Sağlık

Sevgiliniz bu hareketleri yapıyorsa dikkat! En az fiziksel şiddet kadar yıkıcı

Sevgiliniz bu hareketleri yapıyorsa dikkat! En az fiziksel şiddet kadar yıkıcı ‘Ghosting’ son dönemin en çok konuşulan tabirlerinden biri. İkili ilişkilerdeki bir sorunu ifade etmek üzere kullanılan ‘ghosting’, özellikle şarkı ve diziler sayesinde popüler kültürde kendine sıklıkla yer bulsa da uzmanlar, birçok kişinin sanılandan daha fazla bu yola başvurduğunu ve olumsuz anlamda etkilendiğine dikkat çekiyor

Ghosting son yıllarda sıklıkla konuşulan kavramlardan biri. Modern çağdaki ikili ilişkilerdeki bir sorunu ifade etmek üzere kullanılan ghosting özellikle popüler kültürde sıklıkla kendine yer buluyor. Çoğu zaman ya bir şarkıda ya da bir dizide karşımıza çıkan ‘ghosting’, bir anda tüm iletişim kaynaklarını kesme ve karşı tarafı yok sayma halini ifade ediyor. Uzmanlara göre ‘ghosting’ yapan kişilerde sorumluluk duygusu gelişmediği için bu kişilerde empati yeteneği de oldukça düşük. Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, psikolojik şiddetin fiziksel şiddet kadar yıkıcı olabileceğinin altını çizerek önemli uyarılarda bulundu.

Sevgiliniz bu hareketleri yapıyorsa dikkat En az fiziksel şiddet kadar yıkıcı

‘CİDDİ BİR DUYGUSAL İSTİSMAR’

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Ghosting durumunda taraflardan biri, yaşanan tüm iletişimi adeta yok sayış ve ilişkiden çekilmiş olur” diyerek ghosting’in ‘yok sayma’ durumu olduğunu vurguladı. Taraflardan birinin aldığı bu yok sayma hali yüzünden diğer tarafın iletişim eksikliği nedeniyle kendisini kötü hissettiğini vurgulayan Taşkın, yaşanılan durumun ciddi bir duygusal istismar olduğunu belirtti.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Ghosting, psikolojik şiddet başlığı altına alınabilir. Şiddet sadece fiziksel olmak zorunda değil” dedi.

‘KENDİLERİNİ İLİŞKİYE DEĞER VERMEMİŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR’

Ghosting yapan kişilerde empati yeteneğinin oldukça düşük olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu kişilerde sorumluluk duygusunun gelişmediğini hatırlattı. Taşkın, “Ghosting yapan kişiler genelde iletişimi noktalayacak konuşmayı yapabilecek kadar ilişkiye değer vermemiş gibi kendilerini gösteriyor. Ama bu aslında değer vermemelerinden ziyade daha da çok özgüven probleminden ötürü kaynaklanabiliyor. İletişim birden kesilince mağdur olan taraf ise kendisini değersiz ya da yetersiz hissedebiliyor” diye konuştu.

Sevgiliniz bu hareketleri yapıyorsa dikkat En az fiziksel şiddet kadar yıkıcı
‘EN AZ FİZİKSEL ŞİDDET KADAR YIKICI’

Ghosting’in bir psikolojik şiddet olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu duruma maruz kalındığı takdirde psikoterapi desteği alınması gerektiğinin altını çizdi. “Bu duruma maruz kaldıysanız olayın sizinle değil karşınızdaki kişiyle ilgili olduğunu anlamanız zaman alabilir” diyen Taşkın, “Özgüven düşüklüğü, yetersizlik ya da değersizlik duygularınız tetiklenebilir. Psikolojik şiddet de en az fiziksel şiddet kadar yıkıcıdır” ifadelerini kullandı.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir