Cilt Kanseri Riskini Azaltmanın 8 Yolu

Cilt kanseri en sık görülen kanseri türüdür. Birçok deri kanseri türü tedaviye cevap verir fakat hepsi vermez

Güneşten yeteri kadar korunduğumuz sürece bu hastalığı yenmek daha kolay olur. Ultraviyole zararlı ışınlarından cildi korumak önemlidir. Radyasyon benzeri kimyasal ve ışınlardan da korunmalıyız, solaryum ve bronzlaşma ise cilt hücrelerinin yapısını bozarak cilde zarar verir. Güneş yanıkları ve kalıtım gibi başka nedenleri de mevcuttur. Cilt kanseri riskini azaltmak için 8 etkin yöntemi izleyin ve bu kurallara uyun.

1.Güneşten koruyan UVA ve UVB zararlı ışınlarına özel cilt bakım losyonunuzu cilde sürüp dışarı çıkın. Faktörlü kremleri de ekstra güvenlik için uygulayabilirsiniz. Güneş kremini güneşe maruz kalan her yere uygulayın, dudaklar ve kulaklar da dahil.
2.Yeteri miktarda koruyucu kullanın. Yetişkinler için 1 parmak kalınlığında kremi tüm cilde uygulayın. Dışarı çıkmadan 30 dk önce uygulayın. Dışarıda da 2 saatte bir terledikçe kremi yenileyin.
3.Çevre bilinci. Uv ışınları yüksek rakımlarda daha tehlikeli ve etkilidir. Fazla su, kum, beton ve kar da cilde temas etmemesi gereken maddelerdir.
4.Zamanlama herşeydir. Güneş ışınlarından sabah 10 ile akşam 4 arası uzak durun. Bu süre en etkili ışınları yayıldığı süredir. Şemsiye ya da çadır gibi bir gölgelik kullanılabilir.
5.UV derece ve numaralarını öğrenin. Haber veya gazeteden öğrenilebilir. Saat, tarih, yükselme zamanı ve miktarını bilmek önemlidir. Derecesi yüksek olduğunda ekstra korunarak dışarı çıkın.

6.Güneş gözlüğü, geniş şapka ve lens kullanın. Açık renkli giysiler giyin.
7.Teni açıkta bırakmayan elbiseleri tercih edin. Özel deterjanlar da kullanılabilir.
8.Solaryumdan ve bronzlaşmadan kaçının. Cilt kanserinin en yaygın nedenidir. Melanom riski taşır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir