Hamileliğin Erken Dönemlerinde Beslenme

Teksas Üniversitesinden araştırmacılar, hamileliğin erken dönemlerinde kötü beslenmenin bebeğin IQ’sunda ve davranışlarında önemli sorunlara neden olabileceğini saptadı.

Hamileliğin ilk döneminde uygulanan düşük kalori beslenme programlarının fetusa zarar verdiğini ileri süren uzmanlar bu durumun genç annelerde ve ileri yaşlarda anne olan kişilerde daha ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.

Araştırma için uzmanlar, iki grup babunu karşılaştırdılar. Bir gruptaki anne babunların istedikleri kadar yemelerine izin verildi. Diğer gruptaki anne babunların kalorilerinin %30’u kesildi. Araştırma grubu, hamileliğin ilk döneminde yeteri kadar beslenmeyen annelerin fetuslarında hücreler arası iletişim ve hücre bölünmesinin gerektiği şekilde olmadığını ortaya koydu.

Araştırma başkanı Dr. Peter Nathanielsz bu dönemin beyindeki nöronların ve destekleyici hücrelerin gelişimi için oldukça önemli olduğunu belirtti. Araştırma için hayvanlar üzerinde deney yapılmış olsa da araştırmacılar, elde edilen sonuçların insanlar için de doğru olabileceğini ileri sürdü. Daha önce insanlar üzerinde yapılan araştırmalar hamilelik süresince beslenme programının bebeğin gelişimi için önemini ortaya koymuştu. Araştırma üyelerinden Dr Thomas McDonald çalışmanın sağlık ve diyetin hamilelik dönemindeki önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti…

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir