Darbeci paşa neler söylemiş neler

“Savaş oyunu” denilen seminerde Çetin Doğan esip gürlemiş. Olası bir olayda izleyeceği strateji çok sert..

Genelkurmay’ın “bilgimiz dahilinde yapıldı” Çetin Doğan’ın savaş oyunu dediği seminerde Güneydoğu’daki olası olayların İsrail gibi sert bastırılması isteniyor.

Genelkurmay Başkanlığı Balyoz Harekat Eylem Planı’yla ilgili yaptığı açıklamada 5-7 Mart 2003 tarihli 1. Ordu’daki plan seminerinden haberi olduğunu açıklamış dönemin Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan da bu seminerin rutin bir savaş oyunu olduğunu söylemişti.

Soruşurmayı yürüten savcılara talep üzerine teslim edilen seminer ses kayıtlarında daha pek çok tartışma yaratacak ifade, gerçek kişilerle ilgili yorum ve bunun sadece bir savaş oyunu olmadığını gösteren konuşma yer alıyor.

Dönemin 5. Kolordu Komutanı olan ve daha sonra MGK Genel Sekreterliği de yapan Korgeneral Şükrü Sarıışık’ın seminerde yaptığı sunumda kullandığı ifadeler dikkat çekici:

SÜRATLİ VE SERT TEDBİRLER

“Aldığımız istihbarat ve yaptığımız değerlendirmelere göre İstanbul’da yaklaşık 200-210 bin, İzmit’te 21 bin, Adapazarı’nda 12 bin olmak üzere toplam 240-250 bin kişinin irticai ve bölücü unsurlara destek verebileceği değerlendirilmektedir. Özellikle İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki olaylara İsrail örneğinde olduğu gibi kesin süratli ve sert tedbirler alınmadığı takdirde bilhassa irtica olaylarının ülke geneline yayılma ihtimali mevcuttur.”

Seminerde bu konuda Sarıışık ile hemfikir olan dönemin 1. Ordu Komutanı Çetn Doğan ise stratejinin adını koyuyor: Tepelemek.

İşte Doğan’ın o sözleri:

TEPELEME VAR

“Toplumsal olaylarda artık acıma bilmem ne yapma filan yok. Ülkeyi götürmek isteyen bayrak açmış adamlar, yeşil bayrakla dolaşan insanlara karşı öyle tavizdir bilmem nedir efendim dağılınız bilmem ne dağılma değil toparlama var tepeleme var. Başka bir şey yok. Yani bu olaylar yani bu hale gelmez inşallah gelmez. Biz her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olma bakımından söylüyorum. Böyle bir olay içerisinde efendim kalkanlarımızı elimize alacağız joplarla bilmem ne yapacağız megafonal ay şöyle kama düzenidir, hat düzenidir hayır bilmem nedir falan filan değil. Tabi teknikler kullanılır. Parçalanması için gereken şey kullanılır ama büyük ölçüde silahlı kuvvetlerin gücü büyük ölçüde ortaya konur. Bütün dünyada böyledir bu zaten.

POLİS ÇOK SIKI KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Söz alan başka bir komutanın hedefinde ise doğrudan Başbakan Erdoğan var: “Ben seneler önce Ankara’da görev yaparken Mehmet Aydın, Fehim Adak, Hasan Aksay, Necmettin Erbakan ile aynı apartmanda oturdum. Bu kişiler bu ekip iş başına geldiği zaman bunların koruması için polisler geliyordu. Bunların hepsi masa üzerinde namaz kılan takunyayla gezen apartman içinden kişilerdi. Komutanın seçimlerden sonra gazetelerde şöyle bir haber geçti. Kırıntı gibi bilmiyorum. Arkadaşlardan okuyan var mı ben okudum. Tayyibi tebrige gidenlerin arasında çok sayıda emniyet mensubunun olduğuna dair şöyle iki haber vardı

MİT’İN BAŞINDA ASKER YOK GÜVENEMEYİZ

Savaş oyunu denen seminerde askerlerin MİT’e de güvenmediği anlaşılıyor. Bir komutan “Biz geçmişte 12 Eylül Harekatı’nda listeleri elimizde hazır bulduk. O listeleri hazır bulmamızın altında yatan neden istihbarat kuruluşlarının ki başında gelen MİT’in başında asker bulunmasından kaynaklanıyordu. İçinde bulunduğumuz ortamda bu listeleri sağlıklı bulup bulmama konusunda ben şahsen endişe taşıyorum” diyor…

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir