Türkiye çözüm yolunda kilometre taşı

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nın İstanbul Eylem Planı açıklandı.

İddialı bir hedefle 2020 yılına kadar 48 en az gelişmiş ülkeden yarısının bu statüden mezun olması amaçlanıyor.

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı sonunda, bu ülkeler için gelecek 10 yılda yapılacakların yol haritasını çizen İstanbul EylemPlanı yayımlandı. 50 sayfalık “2011-2020 Döneminde, EAGÜ İçin Eylem Planı” adını taşıyan belgede, bu ülkelerin karşı karşıya bulunduğu sorunlara başlıklar halinde yer verildi. Bu sorunlarlamücadelede bu ülkelerin ve ortaklarının yapabilecekleri sıralandı.

880 MİLYON İNSANI KAPSIYOR

İstanbul Eylem Planı’nın 10 maddelik giriş bölümünde, 48 ülkeden oluşan en az gelişmiş ülkelerin dünyada toplam 880 milyonluk nüfusa sahip olduğu hatırlatılarak, bu ülkelerin uluslararası toplumun en fakir ve zayıf katmanlarını oluşturduğu bildirildi. “Son 30 yılda sadece 3 ülkenin en az gelişmiş ülkeler listesindenmezun olabilmesinin uluslararası toplumu derinden kaygılandırdığının” vurgulandığı Eylem Planı’nda uzun vadeli hedef olarak 2020 yılına kadar 48 en az gelişmiş ülkeden yarısının bu listeden çıkabilmesi, bir başka deyişle “mezun olabilmesi” gösteriliyor.

TÜRKİYE ÇÖZÜM YOLUNDA KİLOMETRE TAŞI OLDU

Konferansın son gününde yoğun bir mesai yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “İstanbul Konferansı’nın, en az gelişmiş ülkelerin sorunlarının çözümlenmesinde kilometre taşı olmasından dolayı mutlu ve gururlu” olduğunu belirterek ortaya çıkan İstanbul Eylem Planı’nın, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının siyasi iradesini temsil ettiğini ve uluslararası toplumun iradesini gösterdiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Türkiye, en az gelişmiş ülkelerin sesi oldu, sesi olmaya da devam edecek” diye konuştu.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir