Kalp yaşınızı küçültmenin yolları!

Dünyada 40 yılı aşkın süredir kalp sağlığında aktif bir rol üstlenen Becel, kalp sağlığına yönelik bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

2007’den bu yana yaklaşık 450 bin kişinin kalp yaşını ölçen Becel, 2020 yılına kadar 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Kalp sağlığı alanında yaptığı çalışmalarla tüketiciyi bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Becel, Türk Kardiyoloji Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği “Kalp Yaşı” kampanyası kapsamında bugüne kadar 450.000’e yakın kişinin kalp yaşını ölçtü. Becel, 2020 yılına gelene kadar 1 milyon kişinin kalp yaşını ölçerek Türkiye’nin kalp yaşı haritasını çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda hazırlanan www.kalpyasi.com ve www.becel.com.tr sitelerinde kalp yaşı ölçümü devam ediyor. Becel, yalnızca internet siteleri aracılığıyla değil, ölçüm kiosklarıyla da tüketicilerine ulaşarak kalp yaşını ölçmeye devam ediyor.

Dünya Kalp Günü’ne özel kalp yaşı küçültme tavsiyeleri

Becel, 26 Eylül Dünya Kalp Günü’nü Türkiye’nin kalp yaşını küçültmek için özel tavsiyelerde bulunarak kutluyor. İşte kalp sağlığı için önemli ipuçları…

• Yeterli ve dengeli beslenin: Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin ve doymuş yağlardan uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren gıdalara karşı temkinli yaklaşın.
• Beslenmenizde çeşitlilik sağlayın: Beslenmenizi aynı birkaç besinle sınırlamak yerine, yeterli ve dengeli beslenme düzeni çerçevesinde farklı tür besinleri tüketin.
• Daha fazla aktif olun: Düzenli yapılan 30 dakikalık fiziksel aktivitenin bile kalp sağlığınız üzerinde olumlu etkileri vardır.
• Sigaraya hayır deyin: Sigarayı bırakmak koroner kalp hastalığı riskinizin azalmasında etkilidir.
• Sağlıklı/ideal vücut ağırlığınızı koruyun: Kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Yüksek kan basıncı, inme riskinde önemli bir risk faktörüdür.
• Değerlerinizi bilin: Kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin. Genel riskinizi bilirseniz, kalp sağlığınız için özel bir eylem planı oluşturabilirsiniz.
• Alkol tüketiminizi sınırlayın: Tükettiğiniz alkollü içecek miktarını sınırlayın. Aşırı alkol tüketimi, kan basıncınızın yükselmesine ve kilo almanıza neden olabilir.
• Dumansız bir çevre için ısrarcı olun: Tütün yasağına dayanarak işyerinizin %100 dumansız olmasını sağlayın. Sigara bırakma hizmetlerinin benimsenmesini destekleyin, tütün kullanmayı bırakmak isteyen çalışanları yardım almaları konusunda cesaretlendirin.
• İşyerinizde egzersiz imkanı sağlayın: Çalışma programınıza fiziksel aktiviteyi dahil edin. Eğer mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz yapın veya yürüyüşe çıkın ve herkesi böyle davranmaları için cesaretlendirin.
• Stresten uzak durun: Her ne kadar stres, kalp hastalıkları ve felç için direkt bir risk faktörü olarak gösterilmese de; kalp hastalıkları için risk faktörleri olan sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ilişkilendirilebilir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir