Intelin Amber Lake işlemcileri detaylandı

İşlemci pazarında Ryzen molleriyle ciddi atılımlar yapmak zorunda kalan Intel gerek masaüstü gerekse de mobil segmentte köklü değişikliklere gitti. Buna karşın görülen o ki Core M serisi yongalarında o denli bir farklılık oluşmayacak gibi.
Intel’in Amber Lake işlemcileri detaylandı

Son gelen haberlere göre masaüstü segmentinde olduğu gibi 14 nm++ mimarisi üzerinde şekillenen düşük güç tüketimli işlemcilere yer verildi. Yongalar yine masaüstüne benzer şekilde yine bir önceki nesille aynı mimari üzerine inşa edilirken üretim sürecindeki geliştirmelere bağlı saat hızında ve batarya ömründe iyileştirmeler sunacak.
Çekirdek sayısında artış yok
Yeni çözümlerin amiral gemisi konumundaki yonga önceki nesille aynı çekirdek/izlek konfigürasyonu sunan Core i7-8500Y olacak ki model 1.5 GHz’lik taban ve tek çekirdekle görebildiği 4.2 GHz’lik tepe frekansa sahip. 2 çekirdeğiyle 3.6 GHz’e tırmanabilen modele 4 MB’lık L3 tampon belleği eşlik ederken entegre grafik birimi tarafında Intel UHD 615’in yer aldığını görüyoruz ki tüm bunlar 5 wattlık TDP içerisinde geliyor. İ7 işlemcisinin Kaby Lake’teki selefinin taban ve tepe frekansları ise 1.3 GHz-3.6 GHz (tek çekirdek) şeklindeydi.

Core i5 sınıfında aynı çekirdek ve önbellek değerlerinin yer aldığı Amber Lake yongalarından İ5-8200Y ile 1.2 Ghz’lik taban frekans 1.3 GHz’e çekilirken tek çekirdekle ulaşılan maksimum değer 3.9 GHz’e yükseltilmiş. Ayrıca 3.2 GHz’lik çift çekirdekli bir eşiğin de eklendiğini belirtelim.

Core i3 klasmanında karşımıza çıkan m3-8100Y’de ise önceki nesille aynı olan 1.1 GHz’lik taban frekansı tercih edilirken tepe frekans kanadında ise 2.7 GHz’lik çift çekirdekle ulaşılan boost frekans eklenmiş. Yonganın ulaşabildiği en yüksek değer ise 3.4 GHz ki bu seviyeye tek çekirdekle çıkılabiliyor.
TDP yükselecek
Son olarak modellerin hepsinde aynı grafik biriminin yer aldığını belirtelim ancak çalışma frekansı olarak henüz net bir bilgi mevcut değil. TDP değerinin de bir önceki nesilde 4.5 watt iken Amber Lake ile 5 watt’a yükseleceğinin altını çizmekte fayda var ancak bu rakamın üreticiden üreticiye artıp azalabileceğini unutmamak gerek. Çözümlerin cihazlardaki yerlerini ne zaman alacağı ise bilinmiyor.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir