Troponin nedir?

Troponin nedir sorusu merakla araştırılıyor. Kalp sağlığı ile ilgili konular arasında yer alan troponin hakkında merak edilen bilgiler şu şekilde.

Kalp hastalarının özellikle araştırdığı konular arasında yer alan troponin nedir? Troponin neden yükselir? İşte troponin hakkında merak edilenler…

TROPONİN NEDİR?

Troponin, kalp kasına özgü bir proteindir. Kalp kası hasarlandığında veya kalp hücresi öldüğünde kastan kana karışır. Özellikle kalp krizinin tespit edilmesinde sıkça kullanılmaktadır.

Kan tahlillerinde ölçülebilen, troponin I ve troponin T adında iki farklı türü vardır. Her iki tür aynı amaçla kullanılsa da troponin T’nin duyarlılığı daha yüksektir.

Normal Değerleri (Referans Aralığı)

Troponin T (TnT) : <2 ng/mL Troponin I (TnI): < 0.03 ng/mL Not: Referans aralığı laboratuvara göre farklılık gösterebilir. TROPONİN YÜKSEKLİĞİ Kalp kası hasarlandığı zaman kandaki seviyeleri yükselir. Troponin T yüksekliği (TnT): Kalpte hasar gelişmedikçe kanda bulunması beklenmez. Kalp hasarı geliştikten yaklaşık 1-3 sonra yükselmeye başlar ve 10-14 gün boyunca yüksek seyreder. Yani kalp krizi geçiren birinin 1 hafta sonra bakılan tahlillerinde yine bu testin yüksek çıkması beklenir. TnI’ya göre daha duyarlı bir testtir. Troponin I yüksekliği (TnI): Kalp krizinden veya kalp hasarından yaklaşık 2-6 saat sonra yükselir ve ortalama 7 gün boyunca yüksekliğini korur. Yüksekliğe neden olabilen hastalıklardan bazıları şunlardır. Kalp krizi Kalp damarında tıkanma sonucunda kalp kası beslenemez ve ölür. Yani kalp kasında hasar gelişir. Böylece kalbe özgü olan bu protein kana geçer ve kan seviyeleri yükselir. En sık şu belirtiler eşlik eder: Göğüs ağrısı: Özellikle göğüste yeri tam tarif edilemeyen baskı tarzında, ezici veya yanma tarzında ağrı görülür. Ağrı kola, sırta, boyuna ve çeneye yayılabilir. Ağrıya eşlik eden nefes darlığı Kolda, boyunda veya çenede ağrı Sırt ağrısı Mide ağrısı Ağrıya eşlik eden terleme, bulantı ve kusma Bayılma

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir