Web dünyasının yedi aktivist kahramanı

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange dünyayı karıştırdı. Sanal alem, Assange’in izinden gidenlerle dolu. The Observer, siteleriyle milyonları peşinden sürükleyen web kahramanlarına dikkat çekti

ORY OKOLLH
Ory, aktivist ve avukat olmanın yanı sıra Ushahidi.com’un kurucuları arasında. Ushahidi, 2007 senesinde Kenya’da yaşanan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında kurulmuş bir site. Şiddete maruz kalan kişiler, internet sitesine bildirim yaparak, harita destekli istatistiksel bir veri tabanı oluşturabildiler. Sonrasında geliştirilen bu program, günümüzde birçok projede politik sistemlerin demokratikleşmesinde ve saydamlaşmasında kullanılmakta.

JODY MC INTYTRE
20 yaşında, İngiltere’de yaşıyor. Duygularını ifade edebileceği bir kürsü arayan Jody, bu şansı internette bulmuş. Kendisi ‘Life on Wheels’ adlı blogun sahibi ve bir aktivist olarak tanınıyor. İsrail’in Filistin halkı üzerinde gösterdiği insan hakları ihlallerini protesto eden Jody, genel olarak dünya çapında adaletsizlikler üzerine de yorum yapıyor. Filistin kampanyasında yeri çok büyük olan Jody, ‘Life on Wheels’ ile o kadar ünlü oldu ki aktivist-akademisyen Dr. Norman Finkelstein ile ortak seminer vermek için nisanda Kanada’ya gitti.

HAN HAN
28’indeki profesyonel bir ralli sürücüsü olmanın yanı sıra yazdığı kitap ve blog yazılarıyla tanınan bir figür. Çin’de kontrol ve sansür düzeyi çok yüksek olan medya sektörünü aşabilmek için, yazılı basına nazaran daha az sansürlenen interneti kullanarak düşüncelerini paylaşıyor. Zaman zaman yazıları sansürlenen Han, internet üzerinden sansürün daha zor olduğunu açıklıyor: “Kimliği belli olan bir yazar hiçbir zaman kitabını basmayı başaramayabilir ama internet üzerinden kimliğini gizleyerek düşüncelerini başkalarıyla paylaşmayı başarabilir.”

PETER SUNDE
‘The Pirate Bay’ adlı internet sitesinin kurucusu. ‘Pirate Bay’ her türden film, müzik, bilgisayar oyunu, bilgisayar programı, kitap veya sesli kitabın (e-book) paylaşıldığı bir site. Bir anti anti-korsanlık kampanyası olarak başlayan site, kullanıcıların internete yükledikleri dosyaları birbirinden indirerek paylaşmalarına yataklık ediyor. İnternette sonuç itibariyle her şeyin bedavaya elde edilebilmesini sağlıyor. Hollywood’dan gelen baskı sonucu kendisine karşı açılan davayı kaybeden Peter, telif hakkı ihlalinden sekiz ay hapis ve 9.6 milyon YTL (4.1 milyon sterlin) para cezasına çarptırıldı.

WALİD AL-SAQAF
‘YemenPortal.net’ sitesinin kurucusu. Yemen’in geleneksel medya kuruluşlarının devletin tekeli altında olmasından yakınıyor. Alternatif haber kaynaklarına ulaşmanın zorluğuna çözüm arayan Walid, yarattığı sitede resmi yayın kuruluşlarının haberlerinin yanı sıra bağımsız ve muhalif basın kuruluşlarının haberlerine de yer vererek kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyor. Okuyucu kitlesi büyüyen ‘YemenPortal.net’ hükümetin dikkatinden kaçmadı ve kapatıldı. Kapatılmasına karşılık düşünce özgürlüğünden taviz vermek istemeyen Walid, kendi geliştirdiği ‘alkasir’ adındaki yazılım programıyla, siber sansür sitemlerinin üstünden gelebiliyor!

Christopher ‘Moot’ Poole
2003’te henüz 15 yaşındayken yatak odasında tasarladığı ‘4chan’ adlı siteyle internette sansasyon yarattı. ‘Moot’ takma adı ile bilinen Christopher, ‘4chan’ı başta Japon anime ve çizgi romanları tartışmak için bir forum olarak düşünmüş olsa da sonuçta çok daha büyük bir projeye dönüştü. Bugün, ‘4chan’ internetin en büyük İngilizce çizgi roman platformu ve tartışma forumlarından biri.

Tom Steinberg
33 yaşındaki Tom, ‘mySociety.org’ adlı sitenin kurucusu. ‘mySociety’, tasarladığı internet siteleriyle halkın belediye ve devletle irtibatını güncel konularda kolaylaştırıp saydamlaştırıyor. Örneğin oyunuzu verdiğiniz politikacıların, parlamentoda ne şekilde oy kullandığına ilişkin anketler yapıyor. Daha yerel düzeydeyse kırılmış sokak lambaları gibi sorunların rapor edilebilmesi için internet sayfaları hazırlıyor.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir