Egzama çeşitleri ve tedavisi

Egzama bir çok insanın maruz kaldığı rahatsızlıklardan bir tanesidir.

Egzama cilt üzerinde görülen basit bir deri hastalığıdır. Çoğu zaman egzama çeşitleri kolayca krem tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Egzama hakkında merak edilen tüm soruları uzmanlar cevapladı.

NEDENLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Egzamanın çeşitli faktörlere bağlı nedenleri bulunmaktadır. Genellikle alerjiye bağlı olarak oluşmaktadır. Alerji bağlı olarak meydana gelen alerjiye “atopik dermatit “ adı verilmektedir. Bir maddeye karşı temas sonucunda meydana gelen aşırı duyarlılık daha sonra tekrar temas edildiğinde egzamaya yol açabilmektedir. Günümüzde artan fabrikalar, hava, su ve toprağı ciddi şekilde kirletmekte ve bunun sonucunda da egzamaya neden olan faktörlerin sayısında artmalar meydana gelmektedir. Kişide birden fazla maddeye bağlı olarak da egzamalar oluşabilmektedir. Kullanılan saç boyaları, ev hayvanı kepeği ve ev tozu akarı, bayan bakım ürünleri, ev kadınlarının kullandığı deterjanlar, süt, yumurta ve özellikle de stres da egzamaya neden olabilmektedir. Soğuk havalar, yün gibi vücuda batan giysi ve battaniyeler egzamaya neden olabilmektedir.

Mayasıl diye bilinen egzama, derinin sulanması ile meydana gelen bir iltihaptır. Tıp dilinde; “Erythema pernio” denir. Kaşıntı ve kızartı ile ortaya çıkar. Bu tür egzamanın sebebi ruhsal olabileceği gibi alerjik tepkiler veya deriyi tahriş eden maddeler de olabilir. Bazı kimselere kalıtım yolu ile geçebilir. Vücudun hemen hemen her yerinde görülebilir ve bulundukları yere göre isimlendirilirler.

EGZAMAYI OLUŞTURAN FAKTÖRLER

Kükürt, cıva, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler, lastik eldivenler, çamaşır suları, temizlik deterjanları, kullanılan ilaçların yan etkileri, kozmetik ürünleri, ağaç polenleri, parfümler, tırnak cilaları, kauçuk veya sentetik olarak üretilmiş elbiseler (kullanılan boya maddesi sebebi ile), ayakkabıda kullanılan boya, cila, yapıştırıcılar egzamaya neden olabilecek faktörler arasında yer almaktadır.

BELİRTİLERİ

Egzama belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir: kaşıntı, kaşıntılarda meydana gelen sulanmalar, şiddetli kaşınmalarda derinin iltihaplanması sonucu meydana gelen kanamalar, deriye yayılmış zımparamsı, kabarcıklı hoş olmayan görüntüler en belirgin özellikleridir. Kuru deri, yüzde solukluk, avuç içi, ayak tabanındaki çizgilerin çok yoğun oluşu, gözaltı morluğu ve çizgilenmeleri, düşük saç çizgisi, parlak tırnaklar dudak kenarında çatlaklar, boyunda katlantılar, deri renk değişiklikleri de “atopik egzama”nın belirtilerindendir.

TEDAVİSİ

Egzama çoğunlukla çocuklarda ve bebeklerde rastlanır. Egzamalı çocuklar genellikle en geç ergenliğe kadar egzamadan kurtulurlar. Bebeklerde inek sütü egzama yapabilir. Bunun yerine anne sütü, daha az alerjen içeren keçi sütü veya özel süt tozu gibi besinler tercih edilmelidir. Buna ilaveten mümkün olduğunca kaşımamaya özen gösterilmeli, tırnaklar kısa tutulmalı, bebeğin ellerine pamuklu eldivenler giydirilmelidir. Bazı çocukların derileri kurumaya yatkındır. Bunun içinde çok sık yıkamaktan kaçınmak ve özel nemlendiricili sabunlar ve kremler kullanmak yararlı olur.

Mayasıl diye isimlendirilen egzamada ise tedavinin ilk prensibi; üzülmemek ve egzamalı yerleri kaşımamaktır. Ayrıca, su ve sabunlu sudan olduğu kadar uzak kalmak da gerekir. Su yerine permanganatlı su ve rivanollu su kullanılır. Perhiz yapılır. Acılı, baharatlı ve yağlı yenmez.

Egzama tedavisinde kullanılabilecek ilaçlara gelince genellikle çinko ihtiva eden ve kortizon içeren deri merhemleri doktor kontrolünde kullanılmaktadır. Buna ilaveten antihistaminik adı verilen kaşıntı önleyici kremler de kullanılmalıdır. Çünkü kaşıntı egzamanın yayılmasına yardımcı olmaktadır.

Fototerapi ve Balneofototerapiler son zamanlarda tedavi sürecinde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.

DİKKAT

* Egzaması olan kişilerin uçuk hastalığı olanlardan özellikle uzak durmaları gerekir. Egzamalı deri, uçuk virüsüne karşı dirençsizdir; virüs alınırsa enfeksiyon yayılabilir.
* Egzamalı kişiler çiçek aşısı olmamaları gerekir. Normal insanlara hiçbir zarar vermeyen bu aşı, egzamalı bir çocukta, ölümcül olabilen ateşli bir hastalık yapabilir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir