Akşehir Gölü küresel ısınma ve tarımsal sulama yüzünden yok oldu

Akşehir Gölü küresel ısınma ve tarımsal sulama yüzünden yok oldu Konyada bulunan Akşehir Gölü, üzerinde bir uçtan diğer uca arabayla gidilebilecek kadar kurumuş durumda. Uzmanlar küresel ısınma ve tarımsal sulamanın etkileriyle buranın çoraklaştığını söylüyor.

Uzmanlar pazar günü yaptığı açıklamada Konyadaki Akşehir Gölünün küresel ısınma ve sorumsuz tarımsal sulamanın etkileri nedeniyle üzerinde araba sürülecek kadar kuruduğunu belirtti. Daha öncesinde 6 metre derinliğe kadar ulaşan Akşehir Gölü şimdi tamamen çorak.

Konya Selçuk Üniversitesi Jeoloji Profesörü Tahir Nalbantçıların aktardığına göre çevresini hem ekolojik hem de ekonomik olarak destekleyen bu göl, çeşitli bitki ve hayvanlara ev sahipliği yapan önemli bir su kütlesiydi. Şimdi ise burası yüzlerce balıkçının işsiz kaldığı ve göl yatağında kalan çok az küçük bitki topluluklarında otlayan hayvanların olduğu bir yer.

Öte yandan geçmişte de defalarca tükenme noktasına gelen Akşehir Gölü, o dönemlerden bir şekilde kurtulabilmişti. Bugün hissedilen küresel ısınmayla beraber ise artık gölün geri döndürülmesi imkansız bir hal aldı. Bununla birlikte uzmanlara göre bu yok olmanın sebebi yalnızca küresel ısınma değil. Aynı zamanda tarımsal sulama için yapılan küçük yapay göller ve gölü besleyen dereler üzerine yapılan bariyerler de gölün kurumasının sebepleri arasında. Gölün ortadan kalkışının bir sebebi de yerel halk tarafından açılan kuyular olarak gösteriliyor. Daha öncesinde ortalama 20 metre olan kuyuların yıllar içinde 150 metreye ulaştığı görüldü.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir